Цвијановић: Примјер успјешне локалне заједнице

Срна
Цвијановић: Примјер успјешне локалне заједнице

СТАНАРИ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да су Станари примјер успјешне локалне заједнице и најавила даљу подршку за реализацију њихових стратешких пројеката.

 “Поносна сам шта смо све успјели да урадимо у нешто више од пет година и срећна што сам била на челу Владе када смо доносили одлуке о томе да се формира ова општина”, изјавила је Цвијановићева.

Она је навела да се, након формирања ове најмлађе локалне заједнице у Српској, кренуло са много проблема, што је укључивало раздруживање са градом Добој и оснивање служби, али данас Станари дјелују као лијепо уређена мала локална заједница која има велике користи од тога што се налази у близини ауто-пута.

“Огроман допринос развоју даје и велики привредни субјект Рудник и Термоелектрана Станари који запошљава значајан број људи, више од 800 радника”, изјавила је новинарима Цвијановићева током посјете индустријској зони Драгаловци у Станарима.

Предсједник Српске је истакла да подржава иницијативу локалне заједнице - начелника Душана Панића, посланика у Народној скупштини Српске Горана Јеринића, одборника и свих који су допринијели да се прављењем оваквих пословних зона проширује капацитет за ново запошљавање и инвеститори.

“Ово је вријеме пандемије и сада не можете говорити о роковима, али ми знамо да су активности започете. Радује ме да општина неће стати него ће се припремити за вријеме које долази послије пандемије. Свакако ово ће бити привлачно за оне који буду хтјели организовати своје пословне активности”, изјавила је Цвијановићева.

Она је истакла да је у инфраструктурном смислу у Станарима доста тога урађено, те да је поносна на оно што ради локална власт која нуди широку лепезу различитих давања, водићи рачуна о томе шта су подстицаји за пољопривреднике, стипендије за ученике и студенте, уређење укупног комуналног живота.

“Наставиће се сарадња са републичким властима. Општина је уживала велику подршку републичких власти и то ће сигурно остати тако и у наредном периоду”, изјавила је Цвијановићева.

Она је поручила да за развој једне општине није довољно само да република води рачуна о одређеним пословима, него и локална власт мора бити спремна да искорачи, дефинише добре пројекте и да може заједно да их реализује са републичкими властима.

Предсједник Српске је поручила да ће помоћи да се стратешка питања која се у Станарима, између осталог, односе на локални водовод, канализацију и слично уврсте у оквир нове фазе великог пројекта Владе, с обзиром на то да је прва фаза већ реализована за око 35 локалних заједница на простору Српске.

Она је нагласила да је стратешко питање завршетак и све активности за регионални пут /Р474/ према Витковцима јер то отвара општину у привредном и пословном смислу, али и с аспекта нормалне комуникације и путовања.

Истакавши да очекује да ће то све резултирати додатним развојем Станара, Цвијановићева је навела да је формирање ове општине био добар потез.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Горан Јеринић рекао је да је на састанку у Општинској управи направљен пресјек рада од њеног оснивања прије пет година и да је констатовано да су Станари велико градалиште.

Он је истакао да је оснивање Станара оправдало очекивања, да је у кратко вријеме учињено много захваљујући подршци Владе Срспке, предсједника и српског члана Предсједништва Милорада Додика.

Начелник општине Душан Панић истакао је да је локална власт од оснивања реализовала велики број капиталних пројеката уз обезбјеђивање додатних права њеним грађанима, те да су грађани поносни на своју општину.

Он је изразио наду да ће републичке власти подржати капиталне пројекте у овој локалној заједници од којих је издвојио локални водовод и градњу регионалног пута Тедин Хан-Криж, поддионица Зеленковићи-Доњи Витковци, у дужини од 8,2 километра.

Панић је навео да је пословна зона у Драгаловцима јединствена јер је изграђена из локалних средстава, да су за сада интерес за улагање показала три инвеститора, али да је конкретизацију нарушила епидемија вирус корона.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић је прије посјете индустријској зони била у радној посјети Општинској управи, а након тогс је посјетила градилиште на регионалном путу у Витковцима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана