Цвијановић: Кољевић дао огроман допринос стварању Српске

Срна
Цвијановић: Кољевић дао огроман допринос стварању Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да је некадашњи потпредсједник Српске и велики патриота Никола Кољевић у турбулентним временима дао огроман допринос стварању Српске.

Цвијановићева је рекла новинарима да је откривањем бисте исказано поштовање према професору Кољевићу, чији је била студент.

"Био је изузетан педагог, предавач и сјајан шекспиролог који је плијенио пажњу студената", рекла је Цвијановићева, која је открила Кољевићеву бисту заједно са његовом кћерком Богданом.

Цвијановићева је нагласила да откривање бисте представља и захвалност Бањалуци као Кољевићевом родном граду.

"Ово је право мјесто за бисту која ће служити на понос свима. Овим показујемо да смо спремни да, цијенећи одређене људе из прошлости, идемо ка јачању и чувању Српске, као и изазовима који нас чекају. Задовољна сам што је Српска стабилна, снажна, са јаким институцијама и што има грађане који је воле. На нама је да то надограђујемо и да се сваког дана можемо похвалити да је Српска јача", поручила је Цвијановићева.

Богдана, кћерка Николе Кољевића, рекла је да је откривање бисте велики дан за Бањалуку и цијелу Српску.

"У томе су помогли многи добри људи и то нам причињава посебну радост јер мој отац, који се на различите начине борио за Српску, није заборављен. Може се рећи да је бисту подигао српски народ и хвала свима за то", рекла је она.

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник рекао је да је Кољевић волио своју Бањалуку и Српску.

"Чувајте успомену на Кољевића јер је то човјек који је много помогао Српској", поручио је Крајишник и навео да су у подизању Кољевићеве бисте, осим Асоцијације "Ствараоци", учествовали многи добри људи и донатори.

Поводом откривања бисте Кољевића, који је био и један од оснивача СДС-а, у Народном позоришту је организован пригодан програм.

Откривању бисте у парку испред зграде Народног позоришта присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, представници Владе Српске, лидери појединих партија из Српске, чланови породице Кољевић, као и бројни грађани и личности из јавног, политичког и друштвеног живота.

Кољевић, који је био визионар и значајна личност у стварању Српске, био је и један од најзначајних српских шекспиролога, компаративиста, театролог, те признати интелектуалац.

Професор доктор Никола Кољевић /1936—1997/ био је професор Филозофског факулета у Сарајеву, а као гостујући предавач радио је на универзитетима у Мичигену и Чикагу. За српског члана Предсједништва СР БиХ изабран је 1990. године, а од априла 1992. године био је потпредсједник Српске.

У јануару 2017. године откривена је и спомен-плоча на родној кући Николе Кољевића у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана