Чварци скупљи од пршуте

Данијела Бајић
Чварци скупљи од пршуте

БАЊАЛУКА - За килограм чварака, који су се током свињокоља некада дијелили комшијама, данас у појединим маркетима у Српској треба издвојити и до 25 КМ, што је, истичу упућени, чак осам пута више од реалног износа.

Цијену чварака, који се добијају кувањем сланине и масног свињског меса, у небо је подигла повећана потражња, па је тако премашила чак и цијену пршуте, који спада под луксузне деликатесе.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић каже за “Глас Српске” да је енормна цијена чварака у Српској свима чудна. 

- Нека реална цијена чварака је око три марке за килограм. Очигледно су се поједини прерађивачи меса сад, кад мало ко прави чварке, досјетили да по 100-200 грама овог производа лијепо упакују и продају по цијени од 25 КМ по килограму и то сад иде као “лудо” - казао је Васић, који је и власник Месне индустрије “Тривас”. 

Додао је да је и он размишљао о производњи чварака, јер након свињокоља увијек остане масноће, што се углавном баца.

- Масноћа се може купити по цијени од двије до двије и по марке, од чега се након што се истопи маст, добију чварци, које су раније продавали по пола марке, али тад нису били оволико тражени - рекао је Васић.

Предсједник Занатско-предузетничке коморе РС Лазо Шешић, који је власник ланца бањалучких месница, каже да је данас тешко наћи масне свиње.

- У посљедње вријеме сви хране свиње да буду што меснатије, са што мање масноће, без које нема масти и чварака. У мојим месницама килограм чварака већ годинама кошта 11 КМ, а распродају се у року од два дана кад стигну. Многе муштерије нас замоле да им оставимо чварке, јер знају да иду као алва - рекао је Шешић и додао да муштерије углавном купују по 300 грама.

Према ријечима предсједника Удружења узгајивача свиња РС Мише Маљчића, није реално да чварци буду осам пута скупљи од свињске масти, која кошта око три марке.

- Да је цијена чварака ненормална увјерио сам се и на сајмовима гдје овај производ продају за десет евра по килограму. У квалитет и састав чварак не бих улазио, али да тај исти производ буде скупљи од суве кобасице и меса стварно није реално - истакао је Маљчић.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “ДОН” из Приједора Муриса Марић каже да слободно формирање цијена производа у Српској довело до тога да роба буде и по 300 - 400 одсто скупља од реалне цијене. 

- Поједине месне индустрије су дефинитивно прецијениле своје производе, јер су примијетили да је то нешто веома тражено у трговинама. Ако узмемо у обзир да је килограм телетине и јунетине од 15 до 17 КМ, онда је апсурдно да чварци коштају 25 КМ да не знам какви су и од чега направљени - казала је Марић.

 

Товљеници

Мишо Маљчић каже да ће цијена товљеника овог мјесеца бити нешто нижа него у претходном периоду.

- Сваке године у фебруару цијене товљеника буду ниже у односу претходне мјесеце, јер је прошла сезона свињокоља - рекао је Маљчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана