Чужић: Циљ Агенције за статистику БиХ су поуздани и свеобухватни статистички подаци

Срна
Чужић: Циљ Агенције за статистику БиХ су поуздани и свеобухватни статистички подаци

САРАЈЕВО - Вршилац дужности директора Агенције за статистику БиХ Весна Чужић данас је свим статистичарима, добављачима и корисницима статистичких података честитала Свјетски дан статистике, нагласивши да је циљ и мисија Агенције пружање поузданих, квалитетних, разумљивих, благовремених и свеобухватних статистичких података примјеном европских и међународних стандарда.

“Демографија, социјалне, економске и пословне статистике, те статистике пољопривреде и заштите околине дио су свакодневице, а које статистичке институције прате и биљеже и на којима се базирају одлуке које утичу на цијело друштво”, изјавила је Чужићева у видео-поруци поводом обиљежавања овог дана.

Она је нагласила да национални статистички системи данас доживљавају низ важних друштвених и технолошких промјена које редефинишу начин на који се службена статистика прикупља, обрађује и дистрибуира.

Чужићева наводи да Агенција за статистику БиХ континуирано ради на повећању, доступности и отворености званичних статистичких података на транспарентан начин објављујући их на својој званичној веб-страници, чиме желе подстаћи да се њихови статистички подаци и иновативна рјешења користе са осталим статистичким изворима и анализама, те да буду у служби званичних институција и невладиних организација.

Агенција за статистику БиХ, у сарадњи са Федералним заводом за статистику и Заводом за статистику Републике Српске, придружује се глобалној иницијативи Статистичке комисије УН у обиљежавању Свјетског дана статистике с циљем да се и на тај начин нагласи важност службене статистике, саопштено је из Агенције.

Први Свјетски дан статистике обиљежен је 2010, а у јулу 2015. године Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију којом је одлучено да се 20. октобар сваких пет година обиљежава као Свјетски дан статистике.

Овогодишњи, трећи Свјетски дан статистике обиљежава се у цијелом свијету под слоганом “Повезивање свијета подацима којима можемо вјеровати”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана