Чувати традицију Сарајевско-романијског корпуса

СРНА
Foto: СРНА

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Борачка организација Источно Ново Сарајево обиљежила је данас 30 година од формирања Прве сарајевске механизоване бригаде и Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Парастос погинулим борцима служен је у Цркви Светог великомученика Георгија на Врацама, након чега су положени вијенци и цвијеће код централног крста Војничког гробља Враца.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио да се данас обиљежава дан формирања Прве сарајевске механизоване бригаде и присјећа на славу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

"Најзаслужнији су они који данас нису међу живима и који су за одбрану Републике Српске положили своје животе.

Срећом, они који су остали живи знају шта значи дати више од 1.000 дана свог живота за одбрану овог народа. На нама који смо тада били дјеца остаје обавеза да чувамо традицију Сарајевско-романијског корпуса", рекао је Ћосић.

Градоначелник Источног Сарајева је подсјетио да је српски народ у протеклих 100 година страдао само због чињенице да је непрестано био под притиском великих сила које су покушавале угрозити српски идентитет и оно што су Срби стварали.

"Једина истина су животи који су дати за одбрану Републике Српске. Можемо имати милион различитих гледишта и бавити се у свим сегментима живота различитим стварима, али је она истина неупитна - а то је стварање Републике Српске животима људи који су били припадници ове бригаде. Треба послати поруку да је на овом мјесту прије 30 година стварано Српско Сарајево и Република Српска и одавде је све кренуло", каже Ћосић.

Почасни генерал Војске Републике Српске Благоје Ковачевић је подсјетио да је Сарајевско-романсијски корпус формиран одлуком Главног штаба Војске Републике Српске 22. маја 1992. године од неколико старјешина који су претходно службовали у Четвртом корпусу бивше ЈНА и резервног састава који је тада био на подручју Српског Сарајева.

Он је навео да су војници Сарајевско-романијског корпуса савладали све изазове који је донио почетак рата, те се одбранили од двије муслиманске офанзиве. "Од јесени 1992. године Сарајевско-романијски корпус стасао је у респектабилну војну формацију и приступио планском извођењу борбених дејстава. Током читавог рата дјеловао је у одбрани око Сарајева. Дијелови Корпуса дјеловали су према Високом, Варешу, Иван седлу.

Такође је 1993. године изведена брилијантна операција Лукавац 93` када је муслиманска војска доведена до пред чин капитулације", рекао је Ковачевић. Ковачевић је подсјетио да се тада умијешао НАТО и дјеловање међународне заједнице у потпуности се окренуло против Републике Српске и до краја рата дјеловала на страни муслиманско-хрватске коалиције. Он је указао да се значај Сарајева и Сарајевско-романијског корпуса види из данашње перспективе јер се и дан данас води политичка борба а Срби су опстали и остали на простору који им је припао по Дејтонском мировном споразуми и изграђују свој нови град.

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак присјетио се времена стварања Прве сарајевске механизоване бригаде, истичући да је ова формација имала искључиво имала одбрамбени карактер.

"Кроз бригаду је прошло око 5.000 српских бораца, а имали смо и бораца других националности и била је постављена тако да заштити спрски народ и српску територију. Првенствени задатак је био да обезбиједи комуникације Лукавица- Пале и Лукавица-Трново.

Бригада је поднијела велике жртве има ли смо 618 погинулих сабораца", рекао је Тушевљак. Тушевљак је подсјетио Прва сарајевска механизована бригада успјешно одбранила током акција 1992, 1993. и 1995. године и нанијела велике губитке борцима такозване Армије БиХ и специјалној једини "Црни лабудови" на локалитетима Очеве Воде, Требевић и Кијево.

Програм обиљежавања 30 година од формирања Прве сарајевске механизоване бригаде и Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске почео је изложбом ратних фотографија у Културном центру Источно Ново Сарајево, гдје је уприличена и свечана академија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана