Чувар старих сорти биљака

Срна
Чувар старих сорти биљака

Бањалука - Институт за генетичке ресурсе Универзитета у Бањалуци је чувар овдашњих старих, аутохтоних сорти биљака, које су извор гена отпорности, због чега неће изостати подршка даљем развоју и унапређењу капацитета ове установе.

Поручили су то јуче министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић приликом посјете овом институту. Пашалић је рекао да су данашње гајене биљне културе прихватљиве тржишту, али и веома осјетљиве на болести и штеточине.

- Велики број аутохтоних сорти које чува институт нам помажу да у оквиру селекције побољшамо здравствени статус гајених биљака - нагласио је Пашалић и додао да ће се радити на проширењу кадровских и материјалних капацитета института, који одржава банку гена Српске.

Рајчевић је рекао да је институт, као научноистраживачка установа, понос Српске, истакавши да је у програму ресорног министарства једна од главних ствари унапређење научноистраживачког рада и подизање научне продуктивности на јавним универзитетима у Српској.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да институт ради на очувању генетичких ресурса, те надзире заштићено подручје Универзитетског града, односно студентског кампуса.

Директор Института за генетичке ресурсе Гордана Ђурић захвалила је за најављену подршку и додала да је важно обезбиједити даљи развој ове установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана