Чубриловић: Првих 100 дана рада - инфраструктурни пројекти у фокусу

Срна
Чубриловић: Првих 100 дана рада - инфраструктурни пројекти у фокусу

БАЊАЛУКА - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је ресорно министарство у протеклих 100 дана радило интензивно на реализацији пројеката у друмском и поштанском саобраћају, те да је један од највећих инфраструктурних пројеката изградња ауто-пута Бањалука-Приједор.

Чубриловић је у интервјуу Срни рекао да је тренутно у току спровођење поступка експропријације некретнина на траси ауто-пута и да је концесионар, након спроведеног поступка, исходовао од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију грађевинску дозволу за дионицу, а у току је и даље фазно прибављање неопходне документације за грађење.

Он је подсјетио да се финансирање, пројектовање и изградња дионице ауто-пута Брчко-Бијељина у сарадњи са Владом Србије наставља успјешно и планираном динамиком.

Према његовим ријечима, извођење радова на изградњи ауто-пута Рача-Бијељина је у поодмаклој фази.

"При завршетку моста на Рачи очекујемо и завршетак ове дионице. Србија ће сигурно окончати од Раче до Кузмина свој дио ауто-пута, тако да ће Бијељина бити повезана ауто-путем у исто вријеме када буде готов и овај дио послова на страни Србије", нагласио је Чубриловић.

Он је рекао да не би требало бити одступања када је ријеч о изградњи ауто-пута на Коридору "Пет-це" од Руданке до Путниковог брда. "Изградња укључује два велике тунела Путниково брдо један и Путниково брдо два, укупне дужине више од два километра, изградњу моста преко ријеке Босне од око 330 метара, те вијадукта дужине од око 290 метара", појаснио је Чубриловић.

Чубриловић је истакао значај усвајања Закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају. Као најзначајнија рјешења издвајају се уређење продаје возних карата путем интернета, побољшање права путника у јавном линијском превозу, унапређење ванлинијског превоза лица у смислу обављања превоза, закључивања уговора и укрцавања и искрцавања путника и унапређење инспекцијског надзора – сузбијање нелегалног превоза лица.

ЖЕЉЕЗНИЧКИ САОБРАЋАЈ - ВАЖАН

Чубриловић је указао на важност жељезничког саобраћаја не само у Републици Српској и њеној привреди, него и у оквиру компатибилности према окружењу, те односа према сусједима и увезивања унутар привреде због рудника и жељезаре.

Он је рекао да су настављене активности на спровођењу пројекта реструктурирања "Жељезница Републике Српске“.

"Истрајаћемо на овоме пројекту без обзира на потешкоће и велики новац који је неопходно обезбиједити за реструктурирање. Број радника у предузећу доведен је на ону мјеру коју таква жељезница може да поднесе", поручио је Чубриловић.

Чубриловић је рекао да је усвајањем буџета, Влада Републике Српске усвојила и обавезу да до краја испоштује уговор за путнички саобраћај и инфраструктуру. Он је додао да су у току преговори са Свјетском и Европском банком за подршку реконструкцији инфраструктуре, односно пруге, те оспособљавање за прикључак на дио према Европи и дио према Србији.

"На томе се интензивно ради. Преговара се и са неким фондовима који су изразили жељу за партнерством са Републиком Српском и `Жељезницама Српске`“, додао је Чубриловић.

ПОШТАНСКИ САОБРАЋАЈ ВАЖАН СЕГМЕНТ У СРПСКОЈ

Чубриловић сматра да су поштански саобраћај и телекомуникације важан сегмент, као и да су "Поште Српске" стратешко предузеће којем треба дати максималан допринос.

"Поште су институција која има везу са својим становништвом преко шалтера у свакој локалној заједници, па и у већини мјесних заједница", рекао је Чубриловић и подсјетио да су усвојени План рада и пословања са пословном политиком и Програм инвестиција Предузећа за поштански саобраћај Републике Српске за 2023. годину, као и План рада и пословања и Програм инвестиција за период 2023-2025. година.

Према његовим ријечима, важно је истаћи и Политику медијске и информационе писмености у Републици Српској за период 2023-2027. година.

"Имамо активности у вези са учешћем на разним тржиштима, пододборима и комисијама како би се омогућило Поштама да буду партнер свима у окружењу, али и у неким другим аспектима", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да су важни и уговори закључени између "Пошта Српске", "Електропривреде" и телекомуникационог система, чиме "Поште" имају континуитет и у приходима и у свом основном послу.

"Ово јавно предузеће оптерећује већи број запослених, али због стратешког интереса не можемо избјећи ни такву инфраструктуру“, додао је министар саобраћаја и веза Српске.

БУДУЋЕ АКТИВНОСТИ ВЕЗАТИ ЗА УСВОЈЕНЕ ПРОГРАМЕ

Чубриловић је рекао да ће будуће активности Министарства саобраћаја и веза бити везане за усвојене програме, оцијенивши да се интензивно радило у протеклом периоду. "Да су Влада и ресорно министарство могли урадити више, урадили би сигурно.

Пресјек који је направљен је реалан", истакао је Чубриловић, додавши да ће коначну оцјену о раду дати корисници услуга када је ријеч о јавним предузећима, као и они који су задужени за оцјењивање рада Влада и министарстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана