Чубриловић: Предводници нацистичке идеологије чине све да ревидирају историју

Срна
Чубриловић: Предводници нацистичке идеологије чине све да ревидирају историју

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да многи данас чине све да ревидирају историју и да слободарски српски народ, који је био жртва истинског геноцида, прогласе геноцидним.

Честитајући Дан устанка у борби против фашизма 1941. године, Чубриловић је нагласио да је то дан када су храбри Козарчани међу првима у Европи препознали зло фашизма и нацизма и храбро устали у одбрану своје земље.

"Зато је овај датум, Дан устанка против фашизма, један од најважнијих датума који свједоче нашу славну прошлост и одлучност нашег народа који је кроз вијекове плаћао највећу цијену слободе, да би ми, потомци славних предака, уживали у њеним благодетима. Нажалост, то данас многи покушавају да нам оспоре и одузму. Данас чине све да нам ревидирају историју и да српски - слободарски народ, који је био жртва истинског геноцида, о којем свједоче и јаме убијене козарачке дјеце недалеко одавде, прогласе геноцидним", истакао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Српске констатовао је да то данас раде они чије су земље биле предводници нацистичке идеологије, али и они, наше комшије, који су у највећем броју били у другим војскама извршиоци геноцида над српским народом.

У обраћању поводом обиљежавања 27. јула, Дана устанка против фашизма 1941. године, предсједник Народне скупштине Републике Српске нагласио је да се херојска борба српског народа Козаре не смије заборавити, као ни невине жртве, страдања и погроми цивилног становништва.

Он је истакао да се никада не смије заборавити да је српски народ у Другом свјетском рату поднио огромне жртве у борби против фашизма и нацизма, те да је та јуначка борба и жртве које су страдале у тој борби једна од основних лекција које морају да уче генерације које долазе, како се никада и никоме више не би догодило такво зло.

"Комунистичка власт је дала тежиште на херојску борбу, како би се прича о злочинима над козарачким женама и дјецом, потиснула и ставила у други план.
Зато је веома важно оно што данас раде млади историчари, који послије 80 година први пут са научне тачке отварају питање злочина почињених на Козари, објављују имена жртава и починиоца. Знам да сте прије неколико дана имали прилику овдје у Кнежици, да присуствујете промоцији двије такве књиге младих научника, чије је издавање подржала и Влада Републике Српске. То треба наставити и даље радити, и у другим срединама Републике Српске", оцијенио је Чубриловић.

Он је нагласио да је јасно да је српски народ у Другом свјетском рату био жртва геноцида који је усташки режим Независне Државе Хрватске проводио на просторима широм наше Републике.

"Стотине хиљаде Срба, жена, стараца, дјеце, окончало је животе у страшним мукама у усташким логорима смрти, крајишким јамама и бројним стратиштима.
Никада не смијемо заборавити да је у Другом свјетском рату баш у тој злочиначкој држави постојао једини логор за дјецу који свједочи о геноцидном плану затирања цијелог једног народа", рекао је предсједник парламента.

Он је истакао да је то, без дилеме, био геноцид, без обзира што га каснија власт није тако дефинисала, нити му дала епилог који је заслуживао.

Чубриловић је рекао да је на Дан устанка дужност и обавеза свих да се сјетимо оних који су дали животе у борби против фашизма и нацизма, али и свих невино убијених у логорима смрти, само зато што су били Срби, Јевреји, Роми, те да им и данас обећамо да их никада нећемо заборавити и изневјерити.

"Пред нама је тешка политичка борба у којој ћемо побиједити, јер нас на то обавезује херојска борба Козарчана за слободу, али и гробови стотина хиљада невино убијених жена и дјеце, само зато што су били Срби. Њихова жртва је наш завјет да слобода и истина немају цијену. То свједочимо и данас, када страни моћници намећу закон којим се забрањује негирање наводног геноцида који су наводно починили Срби у Сребреници", нагласио је Чубриловић.

Он је указао да се тим наметнутим и неприхватљивим законом забрањује и свако будуће истраживање и писање о томе шта се заиста десило у Сребреници, што није ништа друго него забрана слободе мисли, говора, научног истраживања.

"То је пут у средњи вијек. Нећемо пристати на то! И ми, лидери свих политичких странака јуче смо једногласно одбили наметнуту одлуку одлазећег високог представника и истрајаћемо у њеном провођењу. Нека живи слободна Република Српска и у њој слободна Козара и сви Козарчани", поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана