Црвено свјетло за тону месних прерађевина

Милијана Латиновић
Црвено свјетло за тону месних прерађевина

БАЊАЛУКА - Републички инспектори за храну забранили су увоз више од тоне неквалитетних месних прерађевина, због чега представници потрошача и сточара упозоравају да само оштрим контролама може да буде спријечен пласман “месног отпада” на домаће тржиште.

У Инспекторату РС истичу за “Глас Српске” да су инспектори током редовних прегледа пошиљки хране приликом увоза у протеклом мјесецу забранили три пошиљке месних прерађевина.

- Ријеч је о производу “димљени пилећи делукс филе” произвођача “МИС Глобус” Скопље, Македонија код којег је анализама утврђен мањи садржај укупних протеина од прописаног, те двије пошиљке “зимске саламе” произвођача “Пик Врбовец” за које је утврђено да не испуњавају услове у погледу ПХ вриједности - навели су у Инспекторату.

Појаснили су да се лабораторијским анализама месних прерађевина испитују параметри квалитета и здравствене исправности, као што су садржај протеина, фосфата, присуство тешких метала и бјеланчевина.

- Наведене пошиљке нису представљале ризик за здравље људи, али квалитетом нису испуњавале прописане услове за прометовање на тржишту, те је надлежна инспекција с циљем заштите права потрошача и домаћег тржишта забранила увоз спорних производа - појаснили су у Инспекторату.

Нагласили су да су и током августа вратили пошиљку од 884 килограма “димљеног пилећег делукс филеа” поменутог произвођача из Македоније и додали да ће због повећаног ризика и у идућем периоду појачати контролу месних прерађевина.

У Инспекторату РС наводе да ће инспекција за храну током увоза појачати контролу и узорковање месних прерађевина ради испитивања микробиолошке исправности и квалитета, док ће у унутрашњем промету у координацији са ветеринарском инспекцијом бити обављана контрола у складиштима увозника и малопродаји. 

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић истиче за “Глас Српске” да је у месним прерађевинама које стижу на полице домаћих маркета из иностранства свега више него меса.

- Поједине месне прерађевине су јефтиније од хране за кућне љубимце и то говори какав је квалитет тих производа. Веома често декларације на тим производима не одговарају стварном саставу. Манипулише се декларацијама и роковима трајања - рекао је Маљчић и нагласио да су потребне јаче контроле и детаљније анализе. Додао је да, с обзиром на састав прерађевина, не чуде све учесталији хормонски и други поремећаји код становништва, посебно дјеце која конзумирају те производе.

Да су јаче контроле неопходне сагласни су и представници потрошача који годинама упозоравају на прекомјеран увоз и меса и месних прерађевина.

- Једва смо се изборили за декларисање меса. Свједоци смо да на наше тржиште долази много робе из иностранства која није адекватно декларисана, а веома често нема ни датума производње ни рока трајања - рекла је предсједница Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић. 

 

Препакивање

Муриса Марић истиче да потрошаче још више забрињава то што нису потпуно сигурни шта се дешава са производима које повуку са полица маркета или буду враћени са границе приликом увоза.

- Никада нисмо потпуно сигурни да су спорни производи након повлачења уништени и оправдана је сумња да робу препакују, те да мијењају рокове трајања - упозорила је Марићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана