Црнковић: У Хрватској се наставља пласирање неистина о Трговској гори

Срна
Црнковић: У Хрватској се наставља пласирање неистина о Трговској гори

НОВИ ГРАД - Предсједник Удружења "Грин тим" Марио Црнковић рекао је данас Срни да се у Хрватској наставља пракса пласирања неистина у вези са проблемом одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, на самој граници са БиХ.

Црнковић је указао да је најновији такав случај изјава Тончија Тадића, сарадника у загребачком Институту "Руђер Бошковић", који је за хрватске медије рекао да су апсурдне критике на рачун те локације, те да Трговска гора "задовољава све могуће стандарде Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/".

"То је ни прва, ни посљедња неистина пласирана са циљем ломљења отпора грађана. Овакве бесмислице додатно подгријавају неповјерење и јачају забринутост грађана, јер видимо на шта су све спремни они који желе свој радиоактивни и други опасни отпад смјестити на границу са БиХ", рекао је Црнковић.

Он је подсјетио да се до 2015. године на Институту "Руђер Бошковић" налазило неевидентирано 400 килограма уранијума, који је откривен управо након инсистирања из ИАЕА.

"Говорити о задовољавању стандарда, док су у току хрватска истраживања на локацији Трговска гора, а паралелно имамо аргументовано оспоравање из БиХ, није ништа друго него поигравање које је прешло мјеру", рекао је Црнковић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад одлаже, а потом и складишти на Трговској гори у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана