Црнковић: Озбиљна намјера Хрватске за одлагање опасног отпада на Трговској гори

Srna
Црнковић: Озбиљна намјера Хрватске за одлагање опасног отпада на Трговској гори

НОВИ ГРАД - Предсједник Удружења "Грин тим" у Новом Граду Марио Црнковић сматра да је Хрватска озбиљна у намјери да Трговску гору претвори у депонију опасног отпада, будући да је Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко започео поступак ангажовања лица која ће пружати стручну помоћ при изради студије која се тиче преузимања ниског и средње радиоактивног отпада из те електране.

 

Црнковић је рекао Срни да је овај поступак назначен у програму јавних набавки Фонда и, како је нагласио, недвосмислено доказује озбиљност намјера да се Трговска гора претвори у својеврсну депонију опасних отпада.

- Само за ангажман по питању ове стручне помоћи Фонд намјерава издвојити износ око 50.000 КМ за ову услугу. Са друге стране, треба подсјетити да у БиХ још није формиран експертски тим који треба сагледати читав случај, радити на надоградњи постојећег стручног мишљења, те припремити се за проактивно учешће у процјени утицаја на животну средину - указао је Црнковић.

Он је истакао да ће сваки корак који се реализује у смјеру одлагања радиоактивног, медицинског и других отпада на Трговској гори представљати терет више за све који се залажу за очување овог подручја.

- Неопходна је јака и конкретна дипломатска активност уз обавезну сарадњу са правним експертима, да се не бисмо довели у ситуацију да судбина свих нас виси о концу - упозорио је Црнковић.

Осим тога, Фонд већ неколико мјесеци спроводи активности неопходне за прибављање дозвола за изградњу Центра за збрињавање радиоактивног отпада у општини Двор. Међу овим активностима су и мјерења нулте радиоактивности на локацији бивше касарне Черкезовац и на подручју општине Двор која су, према ранијим најавама, почела. Хрватска планира да на локацији Трговска гора одлаже радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, али и постојећи институционални отпад

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана