“Црни петак” јачи од короне

Милијана Латиновић
“Црни петак” јачи од короне

БАЊАЛУКА - Ни пандемија вируса корона, која је на кољена бацила привреду и здравство, није стала на пут шопингхоличарима у Српској, који су у петак похрлили у тржне центре како би по сниженим цијенама обновили свој гардеробер.

Цијене одјеће, обуће, те кућанских апарата пале су и до 70 одсто, што је био довољан разлог да и становници највећег града у Српској, по узору на Американце, окупирају своје најдраже продавнице. Пред тржним центрима у Бањалуци у којима се може купити одјећа са потписом познатих свјетских брендова објективом фотоапарата могли су се забиљежити дуги редови и колоне аутомобила. Иста слика у свијет је отишла и из Сарајева, али и других градова широм БиХ. Иако су грађани махом носили заштитне маске на лицу, о социјалној дистанци нико није размишљао.

У тренутку када је грозница “црног петка” затресла цијели свијет, на пандемију су очигледно сви заборавили, па је тако због кршења хигијенско-епидемиолошких мјера за сузбијање ширења вируса корона један сарајевски тржни центар инспекција казнила са 3.500 КМ.

Било је и оних који су ипак одлучили да до жељених комада одјеће дођу поштујући све прописане мјере.

Бањалучанка Драгана Летић рекла је да већ годинама чека “црни петак” како би по сниженим цијенама обновила гардеробу и пазарила понеки комад одјеће са потписом омиљених брендова.

- Због ситуације са вирусом корона ове године одлучила сам да шопинг обавим онлајн како бих избјегла гужве и могућност да се заразим. Добра ствар је да је у вријеме пандемије већина трговаца обезбиједила и онлајн могућност куповине, коју би сви требало да искористе, те тако заштите и себе и друге - рекла је ова Бањалучанка.

У Инспекторату РС истичу за “Глас Српске” да крај године уобичајено доноси снижења и распродаје, те да је пракса инспекције да у овом периоду појача контроле снижења у смислу заштите потрошачких права. С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, надлежна инспекција у контролама снижења у продајним објектима контролише и спровођење превентивних мјера заштите од вируса корона.

- Коришћење личне заштитне опреме, одржавање дистанце и дезинфекција простора су основне мјере које треба поштовати, и на основу до сада извршених контрола можемо констатовати да потрошачи, као и трговци, користе заштитне маске и имају обезбијеђена средства за дезинфекцију на улазу у објекат - навели су у Инспекторату РС и позвали грађане да и у вријеме божићних и новогодишњих празника покажу одговорност приликом куповине.

Историја

Хистерија “црног петка” у Америци влада још од почетка педесетих година прошлог вијека, а шопинг грозница посљедњег петка у новембру Европу је почела да “тресе” тек недавно. Истраживање од прије пет година показује да је тада свега 19 одсто људи учествовало или уопште знало за грозницу “црног петка”, да би за двије године тај проценат порастао на више од 50 одсто. Истраживања показују да овај дан у години успијева да привуче више од 170 милиона људи, те да његова популарност само расте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана