Црква Вазнесења Христовог у Дубочанима - национални споменик

Srna
Црква Вазнесења Христовог у Дубочанима - национални споменик

САРАЈЕВО - Комисија за очување националних споменика БиХ донијела је одлуке о проглашењу националним споменицима Градитељске цјелине Цркве Вазнесења Христовог у Дубочанима у Требињу и Покретног добра – Специјалне збирке Националне и универзитетске библиотеке БиХ у Сарајеву.

На јучерашњој сједници чланови Комисије су усвојили и измјене и допуне одлука о проглашењу шест добара националним споменицима БиХ, саопштено је из ове комисије.

"Ријеч је о добрима Историјски споменик – зграда `Крајинапутева` у Бихаћу, Градитељска цјелина у Сарајеву Електрична централа на Хисетима /Маријин Двору/, група зграда у Котроманићевој улици /Котроманићева број 36, број 38 и зграда на углу Котроманићеве и улице Калмија Баруха/, историјски споменик Деспића кућа у Сарајеву, градитељска стамбена цјелина Беговина у Стоцу и историјско подручје Некропола са стећцима Радимља у Стоцу", наведено је у саопштењу.

Измјене и допуне одлука односе се на категоризацију и редефинисање мјера заштите, у складу са тренутним стањем локалитета.

Сједници Комисије за очување националних споменика присуствовали су предсједавајући Радоје Видовић и чланови Горан Милојевић и Амир Пашић, те представници међународне заједнице у БиХ. /крај/бм/ам

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана