Ћосић: Ректорат да добије сједиште 2022. године

Srna
Ћосић: Ректорат да добије сједиште 2022. године

САРАЈЕВО - Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је данас да треба утврдити динамички план активности да студентски дом на подручју те општине буде завршен до краја 2021, а да Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву своје сједиште добије 2022. године, када ће и прославити 30 година рада.

Ћосић је истакао да су људи, посебно високобразовани, основа развоја једне локалне заједнице и да значај универзитета, као једног од стубова развоја цијеле Републике Српске, превазилази значај и локалне заједнице и града.

Прије састанка са представницима Универзитета у Источном Сарајеву о иницијативи за изградњу зграде Ректората и Музичке академије тог универзитета, Ћосић је рекао да је Влада Републике Српске у претходном периоду показала спремност и опредјељење да развија високо образовање у Српској, а самим тим да равноправно помогне оба универзитета у Републици Српској.

Он је навео да ће у "објекту 57" у Улици Стефана Немање бити изграђен студентски дом, те истакао да би зграда Ректората и Музичке академије могла би бити у "објекту 58", који је тренутно у приватном власништву.

"Иако је у објекат у приватном власништву, могуће је наћи модалитет да га купи Влада Републике Српске, како би био изграђен и претворен у зграду Ректората и Музичке академије", рекао је Ћосић новинарима у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, на састанку са представницима Универзитета биће договорено да се формира тим, како би се ишле у израду идејног, а потом и главног пројекта, које би финансирала ова локална заједница.

"Мислим да овдје треба утврдити динамички план активности, да овај студентски дом покушамо завршити до краја 2021. године, а да Ректорат своје сједиште добије 2022. године, када ће и прославити 30 година рада", истакао је Ћосић.

Он је подсјетио да је у Источном Новом Сарајеву сједиште четири факултета овог универзитета, а да је четири у Палама, те нагласио да је локална заједница на чијем је он челу, увијек помагала Универзитету и била му на располагању.

"Спадамо у ред оних локалних заједница које стипендирају највећи број студената који првенствено студирају на овом универзитету, а ове године их је 95", нагласио је Ћосић и додао да општина непрестано пружа подрушку младим људима и за одбрану магистарских и докторских радова.

Према његовим ријечима, ова локална заједница ће ових дана пружити подршку Пољопривредном факултету, односно стипендираће младе који уписују овај факултет, без обзира на мјесто пребивалишта јер је на њему најмање уписаних студената, а пружиће и финансијску помоћ Електротехничкоим факултету, за опремању сале.

"Значајна нам је и Музичка академија, из године у годину подржавамо њихово функционисање, али и фестивале који она организује", истакао је Ћосић и додао да је пуно тема за сарадњу локалне заједнице и Универзитета, од којих су најзначајније смјештај студената и факултета, али и подршка уписној политици и свим активностима које спроводи Универзитет.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је зграда Ректората симбол постојања универзитета, односно храм за професоре који раде у високом образовању, као што је богомоља за вјернике.

"Оно што је несхватљиво и неприхватљиво да за 28 година нисмо успјели да ријешимо зграду Рактората", истакао је Кулић и изразио наду да је Универзитет на добром путу да ријеши тај проблем, за који је рекао да је ургентан.

Према његовим ријечима, просторије Ректората су у процесу приватизације купљене, тако да се може очекивати или исељење Ректората из њих или да евентуално се плаћа накнада за кориштење, за коју Унивњерзитет нема новац.

Он је подсјетио да је 14. септембра 1992. године формиран Универзитет у Источном Сарајеву, те додао је за Универзитет за 28 година свог рада напредовао у сваком погледу, поготово на свјетским ранг-листама.

Кулић је захвалио Ћосићу за сву подршку коју је пружао и пружа овом универзитету и његовим факултетима и изразио наду да ће Универзитет за свој 30. рођендан добити зграду Ректората, у чијем саставу ће бити и зграда Мизучке академије, са репрезентативном концертном салом.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа рекла је да овај факултет бисер Универзитета, са великим бројем студената који остварују изузетне резултате у умјетничком раду.

"Мислим да ова организациона једница Универзитета зуаслужује да има свој сопствени простор, како бисмо студентима пружили максималне добре услове за даљи наставак школовања", истакла је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана