Ћосић: Принцип пуцњем изабрао страдање, а српском народу донио слободу

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Пуцњем у аустроугарског престолонасљедника у Сарајеву на Видовдан 1914. године, Гаврило Принцип и његови саборци из "Младе Босне" изабрали су страдање да би српском народу донијели спасење и слободу, изјавио је данас градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Ћосић је након службе у спомен-капели Видовданских хероја и полагања вијенаца на мјесту, гдје је сахрањен Принцип и остали чланови "Младе Босне" у Сарајеву, рекао новинарима да се младобосанаца и њиховог страдања не треба сјећати само на Видовдан.

"Српски народ у БиХ је од Анексије 1878. до 1914. године непрестано тежио уједињењу са Србијом и ослобођењу од свих облика тираније и агресије - прво од Турака, а па потом и од Аустроугарске. Тог 28. јуна Гаврило је изабрао страдање да би свом народу донио спасење, које се десило четири године касније, приступањем БиХ Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца", нагласио је Ћосић.

Према његовим ријечима, данашње Сарајево изгледа другачије, али је видосвданска капела иста и чува успомену на исте људе који су се изборили за слободу свих народа на овим просторима.

"Иако у Сарајеву има веома мало Срба, а ускоро их вјероватно више неће ни бити, ми се овог града никада не смијемо одрећи јер би се онда одрекли и насљеђа видовданских хероја. Гаврило Принцип није пуцао у невиног човјека, већ у представника окупатора који су ограничавале слободу, како српског, тако и осталих народа у БиХ", указао је Ћосић.

Слађана Чеко, предсједавајући Општинског вијећа Босанско Грахово,родног мјеста Гаврила Принципа, рекла је да јој је част и задовољство да у име ове локалне заједнице ода почаст свом великом суграђанину и његовим саборцима.

Чеко је подсјетила да је 2014. године обновљена Принципова родна кућа, која је отворена за посјете.

Директор Архива БиХ Данијела Мрда истакла је да се историјски наративи претежно креирају у складу са одређеним историјским тековинама и политичким тенденцијама, или самим маркетингом одређеног догађаја и његове анализе.

"Ипак, документи Архива БиХ указују, а ја сматрам да је документ једини извор истине, то је да је `Млада Босна` као организација оставила дубок траг у име свих оних који су се борили за људска права, слободу изражавања и права свих оних који се боре против тираније. Младобосанци су промијенили историју модерне Европе, а наши архивски документи то и потврђују", навела је Мрда.

Према њеним ријечима, архивска грађа која се провлачи кроз неколико различитих фондова Архива БиХ је богата и тиче се самог атентата, периода прије овог догађаја, али и свега онога што се дешавало након атентата и објаве рата.

"Грађа коју чувамо је у добром стању. Један дио је изгорио у пожару у Архиву 2014. године у дијелу у којем се налазио дио грађе из Аустроугарског периода, али је око 95 одсто грађе која се тиче самог атентата сачувана", рекла је Мрда.

Вијенце на споменик Видовданским херојима су положили и начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, делегације општине Босанско Грахово, борачких организација и општина из састава града Источно Сарајево.

Вијенци су положени и на споменик Гаврила Принципа у истоименом парку и Источном Новом Сарајеву.

Данас ће са почетком у 19.00 часова у сали Културног центра Источно Ново Сарајево бити одржана и Видовданска академија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана