Ћорић: Наредни кључни пројекти су ауто-пут и аеродром у Требињу

Срна
Ћорић: Наредни кључни пројекти су ауто-пут и аеродром у Требињу

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић рекао је данас у Источном Сарајеву да су, након полагања камена темељца за изградњу Хидроелектране "Бук Бијела" у Фочи, два наредна кључна пројекта влада Српске и Србије изградња ауто-пута Београд-Бањалука и изградња аеродрома Требиње.

Ћорић је изразио наду да ће након овог доћи до конкретних активности на другим пројектима.

"Нама је витални интерес изградња ауто-пута од Раче према Бијељини", рекао је Ћорић, истичући да је то од великог значаја за Републику Српску.

Он је додао да је Српска испунила све претпоставке да се дође до финансијера и извођача радова на том дијелу ауто-пута, те да ће Српска наставити са активностима на изградњи ауто-пута до Брчког и Вукосавља.

"Надам се да ћемо у наредних пет до седам година бити заокружена цјелина да Бањалука и Београд буду повезани ауто-путем", рекао је Ћорић новинарима, након одржане заједничке сједнице влада Србије и Српске у Источном Сарајеву.

Ћорић је навео да су, што се тиче аеродрома у Требињу, дефинисане активности како би се могло почети са изградњом и да је Србија предузела конкретне активности да се тај пројекат реализује.

Он је додао да се у мају наредне године очекује завршетак градње моста на Сави.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић рекао је да је Србија у великом инвестиционом циклусу и да инвестира милијарде у ауто-путеве, пруге, ваздушне луке и да улаже и у водни саобраћај, те да у тим историјским тренуцима Србија не заборавља браћу са ове стране Дрине.

"Желимо да и они буду дио тог инвестиционог циклуса и стога смо кренули да градимо ауто-пут од Раче према Бијељини и увјерен сам да ћемо до краја ове или почетком наредне године спојити Бијељину са Коридором 10 и Србијом, а онда да један крак иде од Бијељине према Бањалуци, а други према Сарајеву", рекао је Момировић.

Он је додао да Србија инвестира 25 милиона евра у техничку документацију и дио пута од Пожеге преко Ужица до Котромана и да треба да иде даље од Вишеграда ка Сарајеву.

"То је ауто-пут изузетно значајан за Херцеговину и источну Босну", рекао је Момировић.

Он је додао да је аеродром Требиње изузетно изазован и важан пројекат који ће донијети много добрих бенефита и Требињу и Херцеговини, цијелој источној БиХ, Црној Гори и Хрватској.

"Тренутно смо у изради пројектно-техничке документације. У буџету Србије су издвојене паре за експропријацију и очекујем да ћемо до краја ове или почетком идуће године кренути у грађевинске радове са циљем реализације овог пројекта", најавио је Момировић и истакао да ће он промијенити тај дио Херцеговине, да ће довести пуно туриста, развити економију и отворити потпуно нову перспективу за Републику Српску.

Он је рекао да ће то бити најбољи аерордом на који ће се изградити и да је на састанку било ријечи и о другим пројектима, а да су ова три пројекта од стратешког значаја за Републику Српску.

"Све што је од стратешког значаја за Републику Српску, самим тим је од стратешког значаја за Србију", рекао је Момировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана