Ћорић: Мост на Сави код Градишке у функцији за двије године

Срна
Ћорић: Мост на Сави код Градишке у функцији за двије године

БАЊАЛУКА- Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић очекује да мост на ријеци Сави код Градишке буде у потпуној функцији до краја 2024. године, чак и раније.

Ћорић је рекао да се на хрватској страни ради на приступним саобраћајницама, док је са стране Републике Српске све завршено и функционално.

Он је додао да је изграђен и гранични прелаз и да остаје надлежнима на нивоу БиХ да у наредном периоду испреговарају и договоре интегрисани гранични прелаз.

-Мост нас спаја са Коридором десет и ЕУ. У значајној мјери ће растеретити саобраћај у Градишци, град ће моћи нормално да живи без саобраћајних гужви и буке - рекао је Ћорић за РТРС.

Он је нагласио да је мост један од пројеката којим се Српска може поносити, те да има огроман економски значај с обзиром да у Градишци већ има неколико изграђених фабрика и велико интересовање страних инвеститора у индустријским зонама.

-Отварањем моста створићемо неке предуслове које данас немамо, бољу и бржу комуникацију, бољи проток роба и услуга и повећаће нашу конкурентност - истакао је Ћорић.

Изградња моста, дугог 462 метра, почела је у септембру 2019. године, а завршена је крајем маја ове године. Данас ће свечано бити озваничен завршетак изградње моста. Свечаност ће почети у 19 часова.

Процијењена вриједност градње износи 19,54 милиона евра, а за овај пројекат одобрен је и грант Европске комисије путем Инвестиционог оквира за западни Балкан у износу од 6,8 милиона евра.

Митровић: На добром путу да се ријеши проблем трасе кроз Брчко

Министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић изјавио је данас у Бањалуци да тренутно постоје одређени проблеми када је ријеч о ауто-путу Београд-Сарајево, а односи се на трасу која пролази кроз Брчко, али и да су на добром путу да тај проблем ускоро буде ријешен.

"Разговарао сам са директором /`Аутопутева Републике Српске` Слободаном/ Станаревићем и са директором `Аутоцеста Федерације БиХ` /Елмедином/ Володером, на добром смо путу да ријешимо тај проблем јер је Република Српска ријешила трасу ауто-пута која иде од Раче, преко Бијељине, Брчког до Вукосавља", рекао је Митровић новинарима у Бањалуци.

Србија већ гради ауто-пут од Кузмина до Раче, а мост преко ријеке Саве је завршен.

Он очекује да у наредном периоду буде расписан конкурс за извођача радова за изградњу моста који повезује Хум и Шћепан Поље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана