Чланице “Кола српских сестара” осмијехе на лица угрожених враћају сваког дана

Милијана Латиновић
Чланице “Кола српских сестара” осмијехе на лица угрожених враћају сваког дана

Бањалука - Из “Кола српских сестара” у Бањалуци, које помаже вишечлане породице, старе и болесне на подручју Епархије бањалучке, никада се нико није вратио празних руку, а осмијеси оних који на њихова врата покуцају тражећи кору хљеба, килограм шећера или топлу одјећу највећа су награда и водиља чланицама овог хуманитарног удружења.

Тамо гдје се недаће натоваре на леђа старих и нејаких, а немаштина узима данак, у рату и миру, “Коло српских сестара” деценијама уз благослов православне цркве помаже народу да преброди тешка времена.

Предсједница бањалучког “Кола” Босиљка Хербез каже за “Глас Српске” да то удружење броји 50 чланица, а најстарија међу њима гази девету деценију.

- У послијератним годинама, када је рад “Кола” обновљен, било је много донација, помоћ је стизала са свих страна, а данас је донација мало, а потребе су и даље велике - рекла је Хербезова.

Додаје да првенствено помажу вишечланим породицама које тешко живе, дјеци без родитељског старања, ратним војним инвалидима, старим и изнемоглим.

- На врата нам најчешће покуцају стари који су остали сами, без игдје икога, и који немају никаквих примања. Најтеже је када дођу и кажу: “Помозите, немам шта дјеци дати да једу”, или “Нисам јео данима”. Те реченице леде крв у жилама - истиче Хербезова.

Раме уз раме с њом ову хуману битку за помоћ угроженима бије и потпредсједница “Кола” Драгојла Дивјак. Њих двије свакодневно од 12 до 15 часова бораве у просторијама “Кола”, изузев викендом и вјерским празницима. Са осмијехом дочекују све добронамјерне грађане који у њихове просторије доносе одјећу и друге ствари и погледом пуним наде испраћају оне који им се за помоћ обрате.

- Настојимо да никога не вратимо. Најважније је да помоћ оде у праве руке. Наше мало њима је велико - додала је Дивјакова.

Наглашавају да веома добру сарадњу имају са свим колима на подручју Српске и ФБиХ, а однедавно њихово “Коло” је члан Сабора кола Србије, региона и дијаспоре које је недавно спровело акцију прикупљања помоћи за двије породице из РС и Србије које су настрадале у поплавама.

Чланице “Кола српских сестара” раде волонтерски, а сваки динар који сакупе од чланарина или продаје ручних радова искористе за куповину намирница за најугроженије. За Бадњи дан подијелиле су око 100 пакета.

- Позивам све који могу да нам помогну, да донацијама скућимо оне који су без крова над главом и дјеци обезбиједимо топлије домове - нагласила је Хербезова и додала да је “Колу” потребан подмладак јер је већина чланица старијег животног доба.

Поклоничка путовања

Босиљка Хербез истиче да једино “Коло српских сестара” и Светосавска омладинска организација имају благослов владике Јефрема да организују поклоничка путовања, те и на тај начин успију да обезбиједе помоћ.

- Доста је заинтересованих, а путовање организујемо у духу православља. Наредно путовање, до Чајнича, заказали смо за 30. и 31. август - рекла је Хербезова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана