Ћирилица - идентитетско писмо

Срна
Ћирилица - идентитетско писмо

Београд - На београдском Филолошком факултету данас је организован округли сто о кориштењу ћирилице на којем је указано да је ријеч о идентитетском писму које друштво мора његовати и развијати.

“То није никакав прогон латинице, већ просто желимо да се поштује Устав Србије и да будемо одговорни према ћирилици јер је она национално писмо”, рекао је новинарима професор Филолошког факултета Вељко Брборић.

Он је истакао да су језик и писмо идентитетске категорије и да је постојећи закон у Србији који третира ту проблематику “врло времешан” и у много чему превазиђен.

“Као што имамо добро уређену регулативу када су по среди службене употребе језика националних мањина, желимо да се то уради и са српским језиком”, навео је Брборић.

Према његовим ријечима, регулатива у вези са употребом српског језика треба да буде уређена уз поштовање свих европских конвенција.

Доцент на Филолошком факултету Светлана Гољак, која је радила и на факултетима у Бјелорусији, рекла је да се у тој земљи искључиво користи ћирилица, а врло ријетко латиница.

“Све словенске земље које користе ћирилицу морају бити удружене. Важно је да размењујемо искуства и узајамно се подржавамо”, рекла је Гољакова.

Декан Филолошког факултета Љиљана Марковић нагласила је да је ћирилица идентитетско писмо, које је неопходно његовати и развијати.

“Неопходно је да и даље негујемо и развијамо наш идентитет, у који је уткана ћирилица”, рекла је Марковићева и додала да су Филолошки факултет и Министарство културе и информисања Србије много урадили на афирмацији ћириличног писма.

Скуп под називом “Употреба ћирилице у јавном простору/службена и јавна употреба ћирилице” организовали су Филолошки факултет и Министарство културе и информисања Србије, а, осим њихових представника, учествовали су слависти из земље и свијета са Међународног научног састанка слависта, који се одржава у оквиру “Вукових дана” у Тршићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана