Циљ реорганизација "Електропривреде"

Srna
Циљ реорганизација "Електропривреде"

БАЊАЛУКА - Реформске мјере у области тржишта електричне енергије односе се на унапређење регулаторног оквира у електроенергетском сектору и реструктурисање и реорганизацију "Електропривреде Републике Српске", истиче се у Програму економских реформи од 2020. до 2022. године.

- Реформа ће позитивно утицати на потрошаче у сегменту права избора снабдјевача, вишег квалитета услуга, веће безбједности снабдијевања електричном енергијом, односно пружањем универзалне услуге по којој сваки потрошач из категорије домаћинства и мали потрошачи морају да имају слободан приступ енергији по разумним, лако и јасно упоредивим, транспарентним и недискриминаторним цијенама - наводи се у овом документу, који је Народна скупштина усвојила у децембру.

Пословање на потпуно тржишним принципима могло би да резултира знатним повећањем цијена електричне енергије, имајући у виду ниже цијене електричне енергије у Републици Српској у односу на велепродајне и на цијене у ближем и даљем окружењу.

 Овдје је потребно имати у виду позитиван сегмент реформе који предвиђа да ће сви крајњи купци електричне енергије имати право да слободно бирају свог снабдјевача на тржишту. Повећање прихода електроенергетског сектора би се позитивно одразило на његову способност за инвестирање у нове инфраструктурне пројекте и повећање енергетске сигурности, док би увођење конкуренције требало да доведе до повећања квалитета услуга у сектору - пише у документу.

Повећање тарифа и усклађивање са тржишним позитивно ће се одразити на приходе електроенергетског сектора, док ће утицај на привреду и социјалне прилике бити благо негативан. /крај/бон/вј

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана