Циљ јубиларне донаторске вечери “С љубављу храбрим срцима” дневни центри у Бањалуци и Требињу

Милијана Латиновић
Циљ јубиларне донаторске вечери “С љубављу храбрим срцима” дневни центри у Бањалуци и Требињу

БАЊАЛУКА - Изградња дневних центара за дјецу са потешкоћама у развоју у Бањалуци и Требињу мисија је традиционалне хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” која ће десету годину заредом окупити хумана срца, а подршку на путу ка то­м циљу умјетничким перформансима пружиће и млади таленти из цијеле Републике.

Јубиларно донаторско вече, под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, биће одржано 22. децембра у Банском двору Културном центру у Бањалуци, а партнери предсједнице и ове године биће млади умјетници који ће својим наступима мотивисати грађане да помогну њиховим другарима.

У кабинету предсједнице истичу да је изградња дневних центара у два града значајан искорак ка обезбјеђивању системског приступа у помоћи, првенствено дјеци и њиховим породицама које, на било који начин, нису интегрисане у редован систем како би свака особа добила прилику за максимални развој својих способности и капацитета.

- Ово је директна подршка родитељима и породицама које нису у могућности да обезбиједе адекватно старање за своју дјецу прије или послије наставе, као и током зимског и љетног распуста - навели су у кабинету предсједнице за “Глас Српске”.

Савјетник директора Завода за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” Сњежана Новаковић-Бурсаћ истиче да Српска овом хуманитарном акцијом дјелима доказује љубав према најмлађима, додајући да прикупљена средства јесу битна, али је такође битно што кроз акцију изражавамо заједништво и солидарност.

- Хуманитарна акција је онај корак више који нам омогућава да остваримо оно што нам недостаје, а што редовним активностима до сада нисмо успјели. Захваљујући хуманости грађана и институција РС и Србије прошле године смо купили опрему за роботски потпомогнуту рехабилитацију малишана, чиме је наш здравствени систем направио значајан искорак. Међутим, још значајнији је сваки појединачни резултат дјетета коме је та опрема намијењена - истакла је Новаковић-Бурсаћ. Она је подсјетила да је захваљујући овој акцији изграђена и Родитељска кућа, чиме је системски ријешен смјештај родитеља и дјеце обољеле од малигних болести која се лијече у Универзитетском клиничком центру РС, те основан Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

У оквиру хуманитарне акције, у децембру ће бити активан и “м:тел” хуманитарни број 1411, а сви који желе моћи ће да позивом на овај број донирају једну марку. За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија РС отворило је рачун посебних намјена “С љубављу храбрим срцима” број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке Бањалука.

Претходне донаторске вечери

Година           Намјена  и  Прикупљени Износи (у КМ)

2010.                 за дјецу обољелу од малигних болести - 300.000

2011.                 за дјецу са потешкоћама у развоју - 550.000

2012.                 за дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа један - 700.000 

2013.                 за дјецу са аутизмом - 607.000 

2014.                за изградњу Родитељске куће - 850.000 

2015.                за дјецу са ријетким обољењима - 825.118

2016.                за Центар “За мајку и дијете” 1,31 - милион 

2017.                за Фонд солидарности - 1,36 милиона

2018.                за роботски потпомогнуту рехабилитацију - 1,51 милион 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана