Цијене горива падају, а хране ни за фенинг

Маријана Миљић
Цијене горива падају, а хране ни за фенинг

Бањалука - Цијене горива на бензинским пумпама у РС у посљедњих 15 дана знатно су снижене, али и овај пут, упркос томе, неће доћи до појефтињења робе и услуга које дијелом зависе и од цијена нафте и нафтних деривата.

Тако је од половине овог мјесеца на појединим пумпама гориво појефтинило и више од 20 фенинга по литру.

Међутим, пад цијена горива ни овај пут неће повући талас појефтињења робе и услуга које увелико зависе од цијене нафтних деривата. Увозници, произвођачи, трговци, власници такси возила и сви други који пружају услуге не размишљају о кориговању цијена.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић рекао је да појефтињења нема ни на видику.

- Цијене нафтних деривата су сада на неком реалном нивоу. Међутим, забрињавајуће је већ сада што у градском и међуградском превозу није дошло до појефтињења карата - рекао је Петровић и додао да је требало да појефтине и прехрамбени производи. Он је нагласио да није и највјероватније неће ни доћи до појефтињења, јер се понавља стара пракса да се трговци, али и превозници, када заузму своју позицију са одређеним цијенама тешко, односно никако, не одлучују да те цијене снизе.

Секретар Удружења за саобраћај и везе при Привредној комори РС Драгослав Михајловић рекао је да превозници нису достављали иницијативе за снижење цијена горива.

- Приликом и посљедњег појефтињења горива превозници су возили по цијени која није задовољавала ни покривање елементарних трошкова превоза - рекао је Михајловић и додао да не може прецизирати да ли ће у идућем периоду превозници појефтинити карте, те додао да то зависи прије свега до које границе ће падати цијене нафте.

Интересантно је напоменути да литар евродизела кошта исто колико и градска карта у јавном превозу у Бањалуци, за коју је потребно издојити 1,60 марака. Међутим, прије годину за тај исти евродизел је било потребно искеширати и до 2,40 марака за литар на појединим пумпама. Потрошачи не треба да се надају ни спуштању цијена хљеба и пекарских производа. Пекари поручују да због појефтињења горива неће кориговати своје цјеновнике.

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос рекао је да није упознат са тим да гориво појефтињује, те је додао да су цијене брашна стабилне већ дужи период.

- Чим скоче цијене енергената, експресно скачу и цијене у трговинама и у градском превозу. Међутим, сад кад је појефтинило гориво трговци и превозници су одлучили да покупе сав кајмак, а потрошачи од тога неће осјетити значајнију добробит - рекао је пензионер из Бањалуке Ранко Ж.

Ратари

Драгован Петровић је рекао да се појефтињењу цијена горива могу обрадовати једним дијелом пољопривредници.

- Ратари ће због пада цијена нафтних деривата имати мање трошкове на њивама. Поједини ће вјероватно обезбиједити и додатне залихе нафтних деривата за прољећну сјетву - рекао је Петровић.

Прогноза

На бензинским пумпама у РС истичу да тренутно не могу процијенити да ли ће цијене горива и даље падати.

Наглашавају да су ове године цијене стабилније у односу на прошлу, осим у посљедња два мјесеца, јер није долазило до промјена у рафинерији.

цијене за литар горива (КМ)

Бензинска пумпа евродизел  бензин 98  бензин 95

"Крајинапетрол" 1,63   1,8     1,69

"Нешковић"         1,59   1,85   1,69

"Нестро петрол" 1,74   1,99   1,75

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана