Четворогодишња Ивана добро, пред њом дуг пут до оздрављења

Срна
Foto: Мариана Регоје/РАС Србија

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Ивана Бјелогрлић, четворгодишња дјевојчица која се послије 10 мјесеци лијечења од карцинома на јетри и плућима у Паризу вратила у Источно Сарајево, осјећа се добро и налази се у фази ремисије, али пред њом су тешке двије године редовних контролних прегледа, изјавила је Иванина мајка Нина.

"Срећни смо што смо се вратили кући, што смо са пријатељима, кумовима и родбином, макар и преко балкона, с обзиром на Иванину и на aктуелну епидемиолошку ситуацију. Ивана је пресрећна што је коначно у својој соби и што може да се игра са играчкама, о чему је толико маштала током најтежих периода лијечења", рекла је Бјелогрлићева Срни.

Бјелогрлићева је навела да су им доктори одмах по доласку на клинику за дјечију онкологију "Густав Роси" у Паризу, 8. децембра прошле године, рекли колико је озбиљно Иванино стање и да је веома тешко и ризично организовати терапију, те да ће лијечење ићи корак по корак.

"Ивана је хвала Богу имала добар одговор послије двије хемиотерапије. Ипак, пошто се промјене на плућима нису у потпуности вратиле, бар не онако како су љекари очекивали, у Некер болници је урађена операција метастаза на јетри и плућном крилу. То је била стварно тешка операција која је трајала осам и по часова, али се Ивана фино опоравила", појаснила је Нина Бјелогрлић, која је љекар по струци.

Према њеним ријечима, након опоравка од операције Ивана је примила још двије хемиотерапије, послије чега је услиједило издвајање матичних ћелија, па двије изузетно тешке високодозне терапије у стерилиним собама.

"Високодозне терапије у стерилним собама Ивана је јако тешко подносила, али је све то неком задивљујућом снагом прегурала и издржала, као права лавица. /Ивана је на друштвеним мрежама прозвана жИца лавицаж/. Онда је, да би лијечење било заокружено, одређено и зрачење плућа", испричала је Бјелогрлићева.

Бјелогрлићева је нагласила да су посљедњи контролни снимци показали да се Ивана тренутно налази у фази ремисије, односно одсутности активности болести.

"Сада нас очекују контролни прегледи. Морамо бити изузетно обазриви због свега тога. Стално понављам да смо једну битку добили, али рат још траје. Чека нас тај тежак период од неке двије године, гдје ће бити учестали контролни прегледи. Потребно је да Ивана буде чиста пет година да би могли да кажемо да је излијечена", указала је Бјелогрлићева.

Нина је додала да јој и даље веома тешко да прича о свему, али је још једном захвалила свим добрим људима, фирмама, организацијама и медијима, без чије подршке одлазак у Француску и Иванин наставак лијечења не би био могућ.

"Тешко је да видите дијете које је оперисано, на респиратору и да не може самостално да дише, али ето, некао смо изгурали. Ти доктори тамо су били пуни охрабрења и давали су нам позитивну енергију", навела је Бјелогрлићева.

Ивани је са двије године дијагностикован карцином на бубрегу. Након лијечења на Универзитетском клиничком центру Републике Српске и у Београду, снимци су показали да се болест проширила на плућа и јетру.

Да би се помогло њено лијечење организоване су броје хуманитарне акције и разне друге активности.

У акцију су се укључиле бројне установе, институције и појединци, а био је активиран и "М:тел" хуманитарни број.

Фонд солидарности Републике Српске уплатио је 295.000 евра за њено лијечење у клиници "Густав Роси", која важи за најбољу из области дјечје онкологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана