Централна банка БиХ: Израда и стављање у промет тзв. "филмског" новца" је кривично дјело

Срна
Централна банка БиХ: Израда и стављање у промет тзв. "филмског" новца" је кривично дјело

САРАЈЕВО - Централна банка БиХ саопштила је да није издала сагласност за израду и кориштење репродукција новчаница конвертибилне марке /КМ/, те да израда и стављање у оптицај такозваног "филмског" новца представља кривично дјело.

У саопштењу се наводи да је Централна банка БиХ једина надлежна за давање сагласности за репродуковање новчаница КМ, што је регулисано Одлуком о условима под којима се могу репродуковати новчанице и ковани новац.

Овом одлуком утврђено је да су, без претходно прибављене сагласности Централне банке БиХ, двостране репродукције новчаница КМ дозвољене само под условом да дужина односно ширина репродуковане новчанице износи 200 одсто или више, односно 50 одсто или мање, у односу на оригиналну величину новчанице.

"Сматра се да у том случају нема ризика да таква репродукција у јавности може изазвати забуну да се ради о правом новцу", саопштено је из Централне банке, поводом недавних објава о појави фалсификованог новчаница КМ у БиХ, посебно када је у питању такозвани "филмски" новац који се појавио у оптицају.

Наводе да је за било коју репродукцију која не испуњава наведене услове потребна је писмена сагласност Централне банке БиХ.

"Централна банка БиХ нити у једном случају није издала сагласност за израду и кориштење репродукција новчаница КМ у стварним или приближно једнаким димензијама. Идентични услови су утврђени и за репродукције новчаница евра од Европске централне банке", наведено је у саопштењу.

Из Централне банке БиХ истичу да, без обзира на натписе који се налазе на "филмском" новцу, њихову величину, уочљивост и општи изглед, израда, прибављање и стављање у оптицај представља кривично дјело.

"Када је у питању фалсификовани новац КМ уопште, до сада се показало да су фалсификати врло лошег квалитета и лако се могу препознати провјером заштитних обиљежја", додаје се у саопштењу.

Централна банка БиХ позива грађане да се информишу о заштитним обиљежјима новчаница КМ.

"Информације о заштитним обиљежјима новчаница КМ за све апоене и издања, могуће је наћи на веб страници Централне банке БиХ /https://www.cbbh.ba/Content/Read/645/"наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана