Центар за уклањање мина: Придржавати се знакова за опасност

Срна
Центар за уклањање мина: Придржавати се знакова за опасност

САРАЈЕВО- Центар за уклањање мина у БиХ упозорио је становништво да се већина минских несрећа дешава почетком прољећа и да строго треба да се придржавају знакова који упозоравају на опасност од заосталих мина.

- БиХ је једна од најугроженијих у свијету минско експлозивним средствима и на њихове посљедице се мора упозоравати нарочито сада због кретања већине људи који и поред строгих упозорења да остану кући одлазе у природу - саопштено је из Центра, поводом 4. априла, Међународног дана свјесности од опасности од мина и пружања помоћи противминском дјеловању у свим земљама суоченим с овим проблемом.

Током посљедњих пет година у БиХ је очишћено од мина и враћено на кориштење 158,5 километара квадратних, а уништено је 8.992 мина и 9.992 заосталих експлозивних остатака из рата.

Укупан број жртава је 1.767, од чега је 617 смртно страдало.

- Са каквом опасношћу се БиХ и даље бори, те колико су ове направе нестабилне и опасне, говори и чињеница да су се током претходне године десиле двије деминерске несреће у којима су два деминера смртно страдала, а четири повријеђена - наводе из Центра за уклањање мина у БиХ.

 

Из Центра су указали да УНДП у сарадњи са БХМАК-ом и женевским Међународним центром за хуманитарно деминирање, уз финансијску подршку ЕУ, ради на развоју новог информационог система који ће увелико унаприједити, олакшати и убрзати рад на уклањању мина.

Урађена је мобилна апликација са површинама за које постоји сумња да су миниране и она ће ускоро бити доступна свим грађанима БиХ.

Ова апликација омогућиће свима да буду упознати са опасностима од мина чиме ће бити повећана безбједност грађана.

Центар за уклањање мина у БиХ је током претходних 18 мјесеци у сарадњи са невладином организацијом "Норвешка народна помоћ" и Оружаним снагама БиХ, уз финансијску подршку ЕУ, радио на финализацији пројекта "Општа процјена мински сумњивих подручја у БиХ" чиме је потврђена укупна мински сумњива површина од 965 километара квадратних.

У Центру се надају да ће што прије бити формирана нова комисија за деминирање, као тијело са низом одговорности и надлежности у овом процесу, чије неименовање ствара додатни притисак и увелико онемогућава одвијање задатака, а дијелом је довело и до блокаде процеса деминирања у претходним мјесецима.

- Једино добра политичка воља и ефикасна координација може водити ка усвајању измјена и допуна постојећег Закона о деминирању у БиХ и достизању адекватних рјешења за коначну елиминацију заосталих минско-експлозивних средстава, док ће Центар за уклањање мина у БиХ максимално ангажовати све постојеће потенцијале с циљем реализације планираних теренских операција - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана