Центар за његу и помоћ Шамац: Услуге користи 65 старих и болесних

Срна
Центар за његу и помоћ Шамац: Услуге користи 65 старих и болесних

ШАМАЦ - Услуге Центра за његу и помоћ при Црвеном крсту општине Шамац од његовог оснивања 2017. године користило је 130 лица, а данас је тај број 65 и стално се повећава, рекла је руководилац овог центра Драгана Софреновић.

Према њеним ријечима, како млади одлазе са подручја општине Шамац, остају старије особе којима је неопходна помоћ, тако да је све већа потреба за медицинским услугама, индивидуалном његом и друштвеном помоћи које они пружају својим корисницима.

Софреновићева каже да је Центар за његу и помоћ формиран при Црвеном крсту Шамац у оквиру пројекта “Здраво старење”, који су реализовали швајцарски Црвени крст и општина Шамац, од којих добијају одређен износ новца за медицинске потребе, гориво и плате.

Она је подсјетила да пројекат траје до децембра ове године, али да све зависи од швајцарског Црвеног крста и општине Шамац који су финансијери.

“Имамо велико подручје које обилазимо, али стижемо. Има забачених мјеста гдје је људима потребна помоћ. Људи желе да неко са њима разговара. У томе је велика потреба да се овај пројекат настави”, напоменула је Софреновићева.

Према њеним ријечима, корисници њихове услуге плаћају 4,5 КМ по сату.

“Општина Шамац финансира 15 корисника који нису у могућности да партиципирају наше услуге, а ријеч је о пензионерима”, навела је Софреновићева.

Она је додала да је у Центру за његу и помоћ запослено четворо радника, као и једно повремено, те да су од швајцарског Црвеног крста добили ауто за рад на терену и електрична бицикла која им олакшавају рад.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана