Царински терминал остаје на Рачи

Анита Јанковић-Речевић
Царински терминал остаје на Рачи

Бањалука - Царински терминал на граничном прелазу Рача код Бијељине за сада остаје на истој локацији, али се морају изнаћи додатна средства за његово одржавање.

Договорено је то на јучерашњем састанку у Бањалуци којем су присуствовали представници шпедитера, превозника и Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Предсједник Удружења превозника за домаћи и међународни транспорт РС Никола Грбић истакао је да је састанак био веома користан и компромисан, наводећи да терминал на Рачи за сада неће бити премјештен. 

- Руководство УИО је схватило наше ставове и показало разумијевање. Договорили смо се да поднесемо иницијативу Савјету министара БиХ и  надлежним институцијама да буду издвојена средства за одржавање граничног и царинског терминала Рача како би били побољшани садашњи услови, који су катастрофални. Планирамо већ сутра у име Удружења превозника и Привредне коморе РС поднијети ту иницијативу - рекао је Грбић и додао да су превозници и шпедитери, уколико поново буде покренута процедура за премјештање, спремни за нове протесте и обуставу рада. 

Постигнутим договором задовољна је и представница шпедитера Радмила Копривица, која је поновила да је веома важно да терминал остане на постојећој локацији јер би у супротном дошло до смањења посла и повећавања трошкова шпедитерским фирмама.

- Наш став је да царинска испостава мора остати на истој локацији, али и да морају бити побољшани услови рада. Надам се да ће бити пронађена средства за његово уређење и одржавање - рекла је  Копривица.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ Ратко Ковачевић казао је да су све три стране изнијеле своје ставове те да је  заједнички закључак да се морају наћи средства за поправљање услова на терминалу и задовољавање минималних стандарда у раду.

- То је могуће на начин да дио средстава која буду прикупљена од наплате терминала буде дат на располагање УИО, како би та средства могли улагати у инвестиционо одржавање свих објеката којима руководи управа. У међувремену, треба настојати да се покушају добити одређена средства која ће бити уложена у постојећи терминал на Рачи - појаснио је Ковачевић.

Он је рекао да управа годишње добије око 400.000 КМ за одржавање свих граничних прелаза у БиХ, али да је тај новац недовољан за квалитетно одржавање и инвестиције на граничним и царинским терминалима.

Подсјећамо, УИО БиХ раније је најавио измјештање царинског терминала са граничног прелаза Рача због нефункционалности и лоших услова рада, што је наљутило шпедитере и превознике из Српске који су три пута овог мјесеца обустављали рад захтијевајући од управе да одустане од својих намјера. Од протеста су одустали 15. августа, као знак добре воље за подршку коју им је пружило Министарство саобраћаја и веза РС, чији су представници такође присуствовали јучерашњем састанку.

Оглас

УИО БиХ расписао је јавни оглас за измјештање царинског терминала Бијељина на захтјев привредне заједнице тог дијела БиХ, града Бијељине, па чак и превозника због нефункционалности и лоших услова на терминалу Рача. На оглас је пристигла једна понуда, али није познато од кога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана