Чабрић: "Српска опен" од великог значаја за Српску

Срна
Чабрић: "Српска опен" од великог значаја за Српску

БАЊАЛУКА - Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић рекла је да је тениски турнир "Српска опен" догађај од изузетно великог значаја за Српску јер ће у априлу у Бањалуку довести велика свјетска тениска имена, првенствено најбољег тенисера Новака Ђоковића.

Чабрићева је у интервјуу Срни нагласила да је овај догађај важан у спортском, али и у сваком другом смислу - туристичком и међународном.

"Влада Републике Српске уложила је значајна средства у изградњу мултифункционалне дворане и тениских терена на којима ће турнир бити одигран, а који ће остати Републици Српској по завршетку овог спортског догађаја", рекла је Чабрићева.

НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ ПОД ЗАСТАВОМ СРПСКЕ

Она је рекла да је у области спорта за ово министарство најзначајнији спортски догађај Европско првенство у одбојци за ученике и ученице до 18 година које ће бити одржано у Требињу од 21. до 27. маја.

"Ријеч је о најзначајнијем школском спортском догађају захваљујући којем ће у Републику Српску доћи 300 ученика из различитих европских земаља, али и чланови њихових делегација", истакла је Чабрићева.

Она је навела да је, захваљујући квалитетном раду и развоју школског спорта кроз Мале олимпијске игре Републике Српске, стигла и награда у виду додјеле организације Европског првенства у одбојци за ученике и ученице до 18 година, на којем ће репрезентација Српске наступати под својим именом, заставом, химном, што је велики успјех.

Чабрићева је додала да ће се Министарство породице, омладине и спорта трудити да се настави добра сарадња са удружењима и организацијама из ресорне надлежности, да и даље развија школски спорт јер се показало да је то добар пут и да је претходних 20 година преданог рада дало одличан резултат који је препознат и на европском нивоу.

ПРВИ ПУТ ТРАЈНО ПРАВО ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ РОДИТЕЉЕ ЧЕТВОРО И ВИШЕ ДЈЕЦЕ

Она је истакла да су у свим ресорима започети значајни пројекти и истакла да Закон о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце представља најзначајнији пропис у области подршке вишечланим породицама - системску мјеру која је први пут дефинисана на овај начин, као трајно право.

"То је системска мјера која је први пут на овај начин дефинисана као трајно право за све незапослене родитеље четворо и више дјеце и остварује се све док је најмлађе дијете малољетно", истакла је Чабрићева.

Она је рекла да овај закон, који се примјењује од почетка календарске године, предвиђа исплату по 750 КМ свим незапосленим родитељима четворо и више дјеце који испуњавају Законом прописане услове и до сада се Министарству јавило више од 4.000 породица.

"На овај износ уплаћују се припадајући порези и доприноси и ријеч је о значајној подршци вишечланим породицама, а родитељи захваљујући овом примању могу остварити право на пензију. За ове намјене у буџету су предвиђена средства од 70 милиона КМ", навела је Чабрићева и додала да ће подршка вишечланим породицама бити настављена примјеном Закона.

УСВОЈЕНА ОМЛАДИНСКА ПОЛИТИКА 2023-2027

Она је рекла да  нису занемарени ни млади и да је усвојена и Омладинска политика Републике Српске за период од 2023. до 2027. године, која представља најзначајнији стратешки документ за младе.

Чабрићева је истакла да је ријеч о интегрисаном, мултисекторском стратешком документу који дефинише јавне политике и усмјерава развој свих области значајних за младе, те реализацијом стратешких циљева и приоритета води ка побољшању услова живота младих и ствара предуслове за њихов останак у Републици Српској.

"Документ је темељно рађен, а у изради је учествовало 70 представника надлежних институција, те јавних установа, удружења грађана и омладинских организација и стручњака за области које су значајне за унапређење полажаја младих. Изради је претходило свеобухватно истраживање током прошле године", навела је Чабрићева.

Према њеним ријечима, Омладинска политика ће у наредних пет година бити реализована у одређеним етапама, а приоритет ће бити реализација стратешких циљева: унапређење прилика и интереса младих за бољи живот /одржив останак и повратак/ у Републици Српској, подстицање иницијативе и одговорног дјеловања младих у заједници, развијање здравих животних стилова и одговорног односа према околини, промовисање изврсности и стварање узора код младих.

НАСТАВЉА СЕ ПРОГРАМ СУБВЕНЦИОНИСАЊА КАМАТНЕ СТОПЕ ЗА СТАМБЕНЕ КРЕДИТЕ ЗА МЛАДЕ

Она је рекла да ће бити настављен и изузетно значајан Програм субвенција каматне стопе на стамбене кредите младих и младих брачних парова који ресорно министарство реализује од 2008. године.

"Укупан број до сада додијељених субвенција износи 5.120, а у те сврхе је, закључно са 2022. годином, пласирано више од 17.100.000 КМ", навела је Чабрићева.

Она је додала да до краја године Министарство породице, омладине и спорта чека и реализација значајних манифестација попут Љетне школе спорта, Сусрета младих, обиљежавање значајних датума попут Међународног дана дјетета, Међународног дана породице, 16 дана активизма против насиља над женама, Међународног дана волонтера, као и израда Акционог плана за реализацију стратешких циљева Омладинске политике и прописа који регулишу борбу против насиља у породици, али и подзаконских аката у области спорта, а у складу са Законом о спорту.

Она је навела да ће се Министарство у току године бавити и дугогодишњим проблемом пореских дуговања спортских организација, као и додатним уређењем области рада тренера и њихове едукације, те лиценцирања.

"Наставићемо и са реализацијом кампања `Волим Српску` и `Буди другачији, блокирај хејт`. Углавном је ријеч о редовним активностима које су дефинисане програмом рада Министарства породице, омладине и спорта, а трудићемо се да у сваком сегменту у којем то буде могуће унаприједимо свој рад", рекла је Чабрићева и додала да ће реализација значајних пројеката започетих у свим ресорима тећи континуирано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана