Трећу дозу вакцине против вируса корона примило више од 18.000 грађана Српске: Бустер доза карта за Европу

Милијана Латиновић
Трећу дозу вакцине против вируса корона примило више од 18.000 грађана Српске: Бустер доза карта за Европу

БАЊАЛУКА - Трећу дозу вакцине против вируса корона у Републици Српској примило је више од 18.000 грађана и по свему судећи за сада је једино сигурно да ће они моћи догодине да путују Европом, с обзиром на то да Европска комисија најављује нове прописе према којима ће бустер доза бити предуслов за улазак у земље чланице.

Европска комисија у четвртак је предложила ажурирање правила о путовањима унутар ЕУ, која су уведена као одговор на пандемију вируса корона, а која се тичу држављана трећих земаља у које се убраја и БиХ. Приједлог је да сви који су примили двије дозе најкасније девет мјесеци од посљедње приме и бустер дозу да би добили валидну потврду признату у ЕУ. То ће бити предуслов за улазак у неку од земаља Уније, а одлука би требала ступити на снагу 10. јануара идуће године.

- Особа која има важећу дигиталну “ковид” потврду у принципу не би требало да буде подложна додатним ограничењима, као што су тестови или карантин, без обзира на мјесто поласка у ЕУ. Од особа без те потврде могло би се тражити да се подвргну тесту прије или након доласка - објашњење је Европске комисије. Осим тога, извршна власт ЕУ предложила је прихватање свих вакцина које је одобрила Свјетска здравствена организација у сврхе путовања.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу за “Глас” да Европска комисија, као и појединачне државе, самостално доносе све противпандемијске мјере које сматрају неопходним у циљу ограничавања ризика и заштите здравља становништва на њиховој територији. Наглашавају да у континуитету истичу да је вакцинација против “ковид 19” најефикасније средство за заштиту здравља становништва и мјера од највећег значаја за контролу над вирусом.

- У Српској је још прије мјесец почела примјена бустер дозе, у циљу да се појача имуни одговор организма код становништва, након што је од давања друге дозе вакцине прошло најмање пет или шест мјесеци, с обзиром на то да у том периоду ниво антитијела стечених имунизацијом опада. То је нарочито важно у овом периоду појачаног ризика од респираторних вируса - истакли су у ресорном министарству.

Наводе да је према подацима Института за јавно здравство РС, закључно са 24. новембром ове године, према здравственим установама издато 355.390 вакцина које се дају као прва доза, 298.600 друге дозе и 18.105 треће дозе.

- Тренутно је нешто више од 32 одсто одраслог становништва у Српској вакцинисано и другом дозом вакцина, док је бустер дозу до сада примило око два одсто становништва - навели су у Министарству подсјетивши да је дио грађана РС вакцинисан у Републици Србији, те је укупан проценат вакцинисаних сигурно већи.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић рекао је за “Глас” да су све вакцине против вируса корона добре, те да неке имају већи, а неке мањи степен заштите и да би требало све да се признају и у Европи.

- Без обзира на то које су двије вакцине биле претходно, имунитет није довољан послије извјесног времена и зато је неопходна бустер доза. Одлука са становишта ЕУ је сасвим логична, али прије свега треба водити рачуна о заштити здравља и да одлука о имунизацији буде првенствено из здравствених разлога, па тек онда да бисмо могли путовати - рекао је Бокоњић. Нагласио је да истраживања показују да је занемарљив проценат преминулих на 100.000 становника у земљама које имају више од 90 процената вакцинисаних.

Накнада

Они који планирају путовање у Европу од краја идуће године плаћаће путну дозволу за улазак у земље ЕУ која ће износити седам евра. Накнада је једнократна, важиће три године и односи се на више путовања.

Потврдила је то делегација Европске уније у Подгорици појаснивши да се то осим на грађане из Црне Горе, односи на још шездесетак земаља, међу којима је и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана