Бундесвер: Веома мало екстремиста у војним редовима

Срна
Бундесвер: Веома мало екстремиста у војним редовима

Берлин - Њемачка војска не прима неонацисте - тек мали број таквих покушава да се пријави за војну службу.

Од 43.775 кандидата, контраобавјештајна служба одбила је само 63 лица, пише “Дојче веле”.

Министарство одбране саопштило да је међу њима тек 21 декларисани неонациста или “грађанин Рајха” - то је десничарска група која одбија постојање СР Њемачке и признаје само њемачко царство.

Одбијено је и 12 исламиста, затим двије особе са екстремно лијевим ставовима, а остатак су углавном “обични” насилници и кажњаване особе.

Министарство одбране наводи да се код два кандидата још провјерава њихово чланство у такозваном “Покрету идентитета”, а у шест случајева запажени су екстремни погледи војних кандидата против странаца.

Након скандала који је у Бундесверу избио прије двије године и написа у медијима да у њемачкој војсци има много особа екстремно десних ставова, од јула 2017. Војна контраобавјештајна служба задужена је да провјери свакога ко се јави на службу у било који војни род.

У највећем броју случајева већ је прва провјера показала да нема основа за неку сумњу, али је код 1.173 особе закључено до заслужују детаљнију провјеру.

Има случајева екстремних десничара у војсци и било је случајева понижавајућих обреда “примања” нових војника.

О стању у њемачкој војсци се први пут огласила и нови министар одбране Анегрет Крамп-Каренбауер и одлучно стала у одбрану Бундесвера пред оптужбама да је то стециште неонациста.

“Нема никакве генералне сумње против свих наших војника”, рекла је она за “Франкфуртер алгемајне цајтунг”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана