Бум на тржишту некретнина у Бањалуци

РТРС
Бум на тржишту некретнина у Бањалуци

Бањалука - Цијене никад веће, а продаја никад боља. Рачуница је то којом су задовољни и грађевинари, али и трговци новоизграђених станова у Бањалуци. Иако износ за метар квадратни стана достиже и до 3.000 марака, за продају нема бриге!

За тржиште некретнина у Бањалуци, 2016. и први квартал ове године били су веома повољни.

То што посао цвјета, агенцијама за продају некретнина, добар је показатељ за домаћу привреду.

Иако су цијене метра квадратног у Бањалуци између 1.800 и готово 3.000 марака, економска логика, кажу, налаже само једно правило.

- Све док потражња расте, цијена ће расти, тако је у овом случају у Бањалуци. Није такав случај у осталим градовима, Бањалука због своје атрактивности као администативни, културни и сваки други центар Српске привлачи купце, каже Драган Миланивић из Агњнције "Ремакс некретнине".

Да је потражња велика, потврђују и грађевинари. Иако сматрају да цијене нису знатно порасле, евентуални купци свој стан резервишу и прије завршетка изградње.

- Несигурност је код грађана када је у питању штедња у банкама. Тако грађани, поред оних који имају потребу за обезбјеђењем "крова над главом", желе  и да заштите вриједност и новац који имају па се одлучују са куповину станова, наводи Борко Ђурић, директор Грађевинског предузећа "Крајина".

Економисти су сигурни у једно – већа потражња није знак веће куповне моћи грађана. Новоизграђене станове, кажу, данас купују само они који зарађују у иностранству или они који су због смањења камата на штедњу у банкама одлучили свој капитал преусмјерити на друго поље.

- Не видим неку повећану пословну активност, веће запошљавање, веће плате па да обичан човјек може приуштити више куповине станова. Тако да очекујем у овом другом кварталу да буде изражена већа продаја, а већ касније стагнација или пад, наводи економиста Предраг Дудуковић.

Колико су цијене за обичног грађанина високе, сулудо је и помињати. Једино је утјешно то што цијена пада како се удаљавамо од центра града.

А хоће ли се прогнозе економиста и остварити, најбоље ће показати однос цијене и потражње на крају године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана