Будимир: Руска култура се враћа у систем јавног образовања у Српској

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ - Руска култура се отварањем Центра за отворено образовање на руском језику и изучавање руског језика на Филозофском факултету на Палама враћа у систем јавног високог образовања Републике Српске, изјавио је данас министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир.

”Без руског језика и те врсте повезаности не можемо да водимо борбу за наше концепцијски вриједности које припадају и руском и српском народу. У овом тренутку сматрам да отварамо и ново поглавље за будућа студирања у Руској Федерацији и студирања односно размјену наставног особља и студената у времену које долази”, рекао је Будимир.

Он је у изјави новинарима прије отварања Центра на Филозофском факултету истакао да је ово историјски дан и да је Влада Српске са два јавна универзитета започела неколико пројеката отварајући центре за руске студије, које подржава и руска извршна власт.

“Без руског језика нисмо конкурентни, нисмо отворени и не можемо да одлазимо у Руску федерацију и шаљемо своје студенте да студирају”, рекао је Будимир.

Он је додао да се то посебно односи на занимања у којима је Руска Федерација најбоља на свијету и да је данас направљен велики корак ка томе.

Центар је успостављен посредством међууниверзитетске сарадње између руског Државног педагошког универзитета “Лав Толстој” из Туле и Универзитета у Источном Сарајеву.

Церемонији свечаног отварања присуствовао је амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, ректор Државног педагошког универзитета “Лав Толстој” из Туле Константин Подрезов, ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, савјетник предсједника Републике Српске Срђан Перишић, декан Филозофског факултета Пале Драга Мастиловић, начелник општине Пале Бошко Југовић и представници јавног и личног живота.

Предвиђено је да у оквиру Центра до краја године буде спонзорисан долазак и боравак у Републици Српској неколико професора руског језика из виших образовних установа у Русији.

То ће бити ради организације и одржавања бесплатних тромјесечних курсева руског језика на три стручна нивоа, од почетника у основним школама до студената филолошких факултета и наставника школа, као и бесплатног полагања државног испита из руског језика, уз издавање званичног сертификата државног обрасца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана