Брза цеста спона Брода и Дервенте са инвеститорима

Милијана Латиновић
Брза цеста спона Брода и Дервенте са инвеститорима

Дервента - Брза цеста између Брода и Дервенте, којом би ове општине биле повезане са аутопутем “9. јануар”, унаприједила би саобраћајну инфраструктуру и допринијела јачем и бржем развоју тих локалних заједница, те омогућила и долазак нових инвеститора.

Сагласни да би излазак на аутопут допринио развоју њихових општина, начелници Брода и Дервенте Илија Јовичић и Милорад Симић истичу да су очи њихових грађана упрте у надлежне у Српској како би реализација тог пројекта почела у што скорије вријеме.

Да ће се брза цеста између те двије општине градити, поновио је почетком прошле седмице у Дервенти српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је са руководством општине разговарао о многим темама и инфраструктурним пројектима значајним за развој те локалне заједнице.

- Такав пројекат је и раније помињана брза цеста Брод - Дервента, којом би ове општине биле повезане са аутопутем “9. јануар” - казао је Додик.

Јовичић, који је такође присуствовао састанку у Дервенти, каже да је за свако село, општину и град саобраћајна комуникација жила куцавица. 

- Садашња саобраћајница између Брода и Дервенте је преоптерећена и са одушевљењем смо примили вијест да ће се градити брза цеста јер ће се на тај начин поправити и положај Брода, који граничи са ЕУ - рекао је Јовичић.

Нагласио је да Брод граничи са једним од највећих насељених мјеста у Хрватској, Славонским Бродом.

- Брза цеста ће ријешити саобраћајни колапс који сада имамо, али и допринијети развоју општине и привлачењу нових инвеститора. Саобраћајна комуникација је приоритет за потенцијалне инвеститоре - рекао је Јовичић.

Први човјек Дервенте каже да би прикључак на аутопут посебно допринио развоју јужног дијела општине.

- У Дервенти послују 824 привредна субјекта, од чега 30 иностраних. У прошлој години извоз је достигао 344,5 милиона марака, што је око 13.300 КМ по глави становника. Вриједност увоза је била око 290 милиона КМ. Излазак на аутопут биће замајац развоја привреде - казао је Симић.

Шеф клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић, који је из Дервенте, каже да се тражи најбоље рјешење за спајање Дервенте и Брода на аутопут “9. јануар” и даље на коридор 5Ц.

- Дервента је један од највећих извозника у РС и брза цеста значиће бржи проток и људи и робе. Убрзо ће услиједити измјене просторног плана општине, а ти документи предуслов су да изградња почне - рекао је Жунић, нагласивши да је реално очекивати да у идућих пет до десет година комплетна реализација пројекта буде завршена.

Аутопут “9. јануар” дуг је 72 километра, а укупна вриједност те инвестиције износила је 402 милиона евра.

Возила

Илија Јовичић каже да су Брод и Дервента удаљени свега 25 километара.

- Том саобраћајницом годишње прође између 80.000 и 100.000 теретних возила и око два милиона путничких аутомобила - истакао је Јовичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана