Бројни полицијски службеници се одазвали акцији добровољног давања крви широм Српске

Срна
Бројни полицијски службеници се одазвали акцији добровољног давања крви широм Српске

Акцији добровољног давања крви, коју организује Министарство унутрашњих послова Републике Српске, одазвали су се бројни полицијски службеници широм земље.

Међу њима су и припадници Полицијске управе Бијељина који су данас почели дводневну акцију даривања крви којој ће се одазвати њих више од 50, међу којима је Богдан Јовановић који данас крв дарује 63. пут.

Начелник Службе за трансфузијску медицину у Бијељини Снежане Гегић рекла је да љети већина трансфузијских служби има проблема и повећану потребу за крви, јер је појачана потрошња а смањен број давалаца крви, међутим то није случај у Бијељини гдје су ове недјеље бројне акције.

Она је истакла акцију ДДДК "Здравље" поводом славе града, затим акцију мјесне заједнице Коренита, као и традиционалну акцију Полицијске управе Бијељина која је за похвалу јер је полиција ту када је напотребније.

"Због пандемије вируса корона ми не можемо окупити на једном мјесту велики број давалаца, те ћемо акцију спроводити у наредних пет дана", рекла је Гегићева новинарима и напоменула да ће на тај начин бити испоштоване све препоруке у вријеме вируса корона.

Она је рекла да ће количина крви која данас буде узета бити послата тамо гдје је најпотребније - у Клинички центар Бањалука.

На нивоу Полицијске управе Бијељина има више од 100 припадника који су редовни добровољани даваоци крви.

ЗВОРНИК

Данас су се акцији одазвало 36 припадника Полицијске управе Зворник, који ову даргоцјену течност дају у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске – Одјељење зворничке Опште болнице.

Портпарол Полицијске управе Зворник Миљан Бобар рекао је новинарима да је ово дводневна акција која се спроводи уз поштовање свих епидемиолошких мјера надлежних органа у борби против ширења вируса корона. 

"Полиција се сваке године одазове у великом броју хуманим акцијама добровољног давања крви и на тај начин показује спремност и жељу да пружи помоћ онима којима је најпотребнија", рекао је Бобар. 

Он је додао да полиција, учествујући на овим акцијама, прије свега, истиче хумани аспект полицијске професије. 

Према његовим ријечима, Полицијске управа Зворник у својим редовима има велики број припадника који су редовни даваоци крви, док су неки ову течност даривали више од 50 пута. 

Подјећајући да је ова акција само једна у низу, Бобар је рекао да су полицијски службеници у априлу за Дан полиције, добровољно дали крв, те да предстоји још ових акција које ће бити проведене до краја године. 

ДОБОЈ

Око 40 припадника Полицијске управе Добој организовано је приступило добровољном давању крви у Служби за трансфузиологију у Болници "Свети апостол Лука" у овом граду да би се повећале залихе и спасили животи суграђана, изјавио је главни инспектор Сектора полиције ове управе Давор Кузмић.

Кузмић је рекао новинарима да је због актуелне епидемиолошке ситуације у протеклом периоду крв индивидуално дао већи број службеника добојске Управе. 

Он је навео да су данашњој акцији приступили и вишегодишњи даваоци крви. 

Службеник Полицијске станице Петрово Перо Софрић каже да крв активно даје од 1992. године, а Дражен Радишић, запослен у Одсјеку за издавање личних докумената Полицијске управе Добој, каже да је крв дао 14 пута. 

Трансфузилог у добојској болници Татјана Жигић каже да располажу довољним количинама крви, захваљујући организованим добровољним акцијама, али да се увијек јави потражња за негативним РХ фактором група "0" и "А". 

Она је навела да је у протекла три мјесеца смањена потражња за јединицама крви, али да је и прикупљено 500 доза мање у односу на исти период прошле године. 

Акција давања крви припадника полиције организује се и поводом обиљежавања Дана полиције - 4. априла, крсне славе МУП-а Републике Српске - Аранђеловдана, 21. новембра, те за Дан Републике Српске - 9. јануара.

БАЊАЛУКА

На подручју Полицијске управе Бањалука, у дводневној акцији добровољног давања крви учествује 108 полицајаца.

Начелник Полицијске управе Бањалука Милош Бркић изјавио је данас у Бањалуци да су припадници МУП-а други пут ове године организовано у Српској приступили добровољном давању крви, те да ће у дводневној акцији учествовати више од 400 припадника МУП-а са подручја свих полицијских управа.

"Припадници МУП-а све масовније учествују у овим акцијама и до сада је било више од 600 припадника који су учествовали у акцији добровољног давања крви", рекао је Бркић новинарима.

Он је подсјетио да је прва акција добровољног давања крви у којој су учествовали припадници МУП-а била организована на Дан полиције, 4. априла.

Бркић је додао да се давање крви организује уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Он је истакао да је међу припадницима МУП-а велики број добровољних давалаца који су крв давали од 40 до 50 пута, а велики је број и оних који су крв дали више од 20 пута.

Бркић је изразио задовољство што су се акцији одазвали и припадници Полицијске академије.

Према његовим ријечима, припадници МУП-а на овај начин показују хуманост, да су у сваком тренутку спремни да помогну грађанима на било који начин.

Директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан изјавила је новинарима да је данашња акција добровољног давања крви специфична по томе што се организује у свих 10 организационих јединица Завода на нивоу Републике Српске, истичући да је пријављено око 500 давалаца, а највише у Бањалуци.

"С обзиром на то да епидемија, која нас прати већ неколико мјесеци, задаје много проблема свима нама који треба да нормално радимо и у оваквим условима, поготово Службе за трансфузију морају и даље да обезбјеђују адекватне резерве крви за лијечење пацијената, што је у оваквим условима заиста јако отежано, али успјели смо да испунимо све захтјеве који су се од нас очекивали", рекла је Гузијанова.

Она је додала да болнице раде са смањеним обимом посла, али да живот иде даље, да је велики број саобраћајних несрећа, породиља и разних других акутних стања гдје је трансфузија неопходна.

Гузијанова је рекла да су резерве крви смањене у односу на неке уобичајне захтјеве и да се тренутно располаже адекватним резервама крви.

"Више се припремамо за период који нам долази јер људи иду у већем броју на годишње одморе, остаје мањи број људи у градовима који могу да дају крв, а са друге стране потребе постоје", навела је Гузијанова.

Она је захвалила свим припадницима МУП-а који су у претходном периоду сарађивали, истичући да се ово није прва акција и да су се припадници МУП-а одазивали и у мањем броју када је то било потребно.

"Хвала свим људима који су учествовали у организацији, нашим даваоцима који су долазили и давали крв у протеклом периоду", рекла је Гузијанова.

Она је истакла да ће данашња акција много значити за све службе да се попуне резерве крви због сезоне годишњих одмора.

Портпарол Полицијске управе Бањалука Данијела Мучибабић рекла је да се данас 10. пут одазвала акцији добровољног давања крви, нагласивши да је ово хуман гест и да полиција и на овај начин треба да буде у служби грађана.

Вођа сектора у Полицијској станици Обилићево у Бањалуци Игор Новаковић, који данас 23. пут даје крв, изјавио је да сви требају помоћи колико могу, да давање крви не боли, а некоме може спасити живот.

ТРЕБИЊЕ

У Требињу је данас добровољно даровало крв 10 припадника требињске Полицијске управе у оквиру традиционалне акције коју је организовало Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, речено је Срни у Служби за трансфузијску медицину Болнице Требиње.

Портпарол Полицијске управе Требиње Јована Цвијетић изјавила је новинарима да се за ову акцију пријавило 48 припадника ове управе, те да је ово трећа акција ове године.

"Уз све наше активности, ово је начин да се помогне грађанима. Дио припадника Полицијске управе Требиње крв ће дати у Требињу, а дио у Невесињу", рекла је Цвијетићева.

Она је навела да су раније организоване акције у оквиру обиљежавања Дана полиције, 4. априла, а припадници Полицијске управе Требиње даривали су крв и у вријеме ванредног стања када се указала потреба за драгоцјеном течношћу.

Међу полицијским службеницима који су данас даривали крв је и Милан Поповић, редовни давалац крви, коме је ово 20. пут да учествује.

"За мене је ово диван чин и лијеп је осјећај када на овај начин помажемо, спашавамо људске животе, помажемо људима у невољи, онима којима је то потребно", рекао је Поповић.

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

Из Полицијске управе Источно Сарајево за дводневну акцију добровољног давања крви пријављено је тридесетак полицајаца, а половина њих ову драгоцјену течност дала је данас.

Трансфузиолог у Заводу за трансфузију и медицину Болнице "Србија" у Источном Сарајеву Мирна Милошевић Ашоња рекла је да је ово једна од три акције које годишње организују са МУП-ом.

"Иако су залихе крви у болници задовољавајуће, ова акција је веома значајна због тренутне епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона", додала је Ашоња.

Она је истакла да у оваквој епидемиолошкој ситуацији добровољни даваоци попуњавају и упитник о евиденцији кретања и евентуални контакт са зараженом особом.

Припадник Жандармерије Републике Српске Небојша Васиљевић, који крв даје девети пут, рекао је да је ово за њега велика част и да ће наставити да учествује у овим хуманим акцијама

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана