Број путника у Маховљанима руши рекорде

Милијана Латиновић
Број путника у Маховљанима руши рекорде

Бањалука - Предузеће “Аеродроми РС” постигло је одличан резултат прошлог мјесеца, када је на писту у Маховљанима слетјело и са ње се винуло у облаке рекордних 12.640 путника.

Вршилац дужности директора предузећа “Аеродроми РС” Милан Рачић рекао је за “Глас Српске” да је таквом резултату допринијела сарадња са ирском нискотарифном компанијом “Рајанер”.

- Према нашим показатељима у априлу је кроз бањалучки аеродром прошло 12.640 путника. Долазак “Рајанера” утицао је на досадашње рекорде, али релевантна година за детаљнију анализу успјеха биће дефинитивно 2019. година - рекао је Рачић.

Нагласио је да је убијеђен да ће предузеће до краја године са постојеће четири линије са “Рајанером”, затим летовима са “Ер Србијом” и чартер летовима ка Анталији и Атини, достићи бројку од 200.000 путника, како је раније најављено.

- Што се тиче авио-линије за Москву још смо у преговорима - рекао је Рачић и нагласио да “Аеродроми РС” стално преговарају за нове дестинације.

Према подацима Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ бањалучки аеродром постигао је у прва четири мјесеца ове године највећи раст промета путника од свих аеродрома у БиХ и то за чак 702,5 одсто.

Процват бањалучког аеродрома почео је у октобру прошле године када су на писту у Маховљанима слетјели први авиони компаније “Рајанер”, који су повезали Српску са европским метрополама Бриселом, Мемингеном и Стокхолмом, а од априла ове године и са Берлином.

Да је увођење ових авио-линија било вјетар у леђа предузећу “Аеродроми РС” показује податак да су у прошлој години остварили приход од око 3,33 милиона марака, што је за 48 одсто више у односу на годину раније.

Проширење

Милан Рачић је истакао да је у плану проширење аеродромске зграде, како би у идућем периоду могли договарати нове летове.

- Садашња зграда задовољава постојеће капацитете за прихват путника, али с обзиром на планирани развој, дефинитивно морамо проширити зграду - рекао је Рачић и додао да очекује да ће у што скоријем року бити завршен и карго објекат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана