Брдар: Захтјев за повећањем пензија

Срна
Foto: ГС

ТЕСЛИЋ- Управни одбор Удружења пензионера Републике Српске на данашњој сједници у Теслићу усвојио је закључак да буде затражено ванредно повећање пензија усљед недавних поскупљења која оптерећују буџет пензионера, изјавио је вршилац дужности предсједника Удружења Слободан Брдар.

Брдар је рекао Срни да ће се о проценту повећања пензија у наредном периоду преговарати са надлежним институцијама власти.

"Нисмо одредили проценат већ је остављено преговарачима и овлаштеним представницима Удружења пензионера Републике Српске да са институцијама власти, ресорним министарством и предсједником Владе, уз присутво директора Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, обаве разговор и изнађу могућност за ванредно повећање пензија", рекао је Брдар.

Он је најавио да ће Изборна скупштина Удружења пензионера Републике Српске бити одржана 25. августа у Теслићу.

Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Српске Младен Милић рекао је да о могућностима за евентуално повећање пензија и потребним средствима треба разговарати са предсједником Владе и ресорним министрима.

"Видјећемо како ће се кретати статистички параметри када говоримо о расту просјечне плате и просјечном расту цијена и трошкова живота", рекао је Милић.

Он је навео да је током првих шест мјесеци ове године забиљежен раст прихода по основу доприноса пензијско-инвалидског осигурања, као и других прихода које прикупља Пореска управа Републике Српске.

"За сада тај проценат раста прихода по основу пензијско-инвалидског осигурања у потпуности задовољава редовно годишње усклађивање и ванредно повећање са растом броја пензионера и ту има одређене разлике од неких 0,8 одсто у односу на средства која су била потребна и која се издвајају сходно овом повећању, односно усклађивању у јануару на основу параметар исказаних у претходној години", рекао је Милић.

Он је навео да право на пензију користи више од 271.000 пензионера, од чега је њих 51.440 живи ван територије Републике Српске.

Милић је изразио наду да ће Српску мимоићи најављени нови талас пандемије вируса корона, те је позвао чланове Управног одбора Удружења пензионера да на терену апелују на пензионере да искорисате могућност вакцинације без претходног заказивања, ако то нису урадили у претходном периоду.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана