Бранковић: Дубог траг ливањских Срба у очувању српског идентитета у БиХ

Срна
Foto: Агенције

ЛИВНО - Ливањски Срби су историјски гледано оставили дубок траг у борби за очување националног идентитета српског народа у БиХ, изјавио је Срни професор Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци Бошко Бранковић.

Бранковић је синоћ у Ливну одржао предавање о теми "Борба Срба за црквено-школску аутономију - борба за очување националног идентитета", у оквиру пројекта "Српски идентитет у БиХ".

Он је истакао да је у аустроугарском периоду Лијевљанска српска црквено-школска општина била једна од најактивнији у борби за црквено-школску самоуправу.

Бранковић је нагласио да су Срби још у османском периоду били свјесни колики је значај вјерског и националног идентитета, те су га вјерно чували.

Он је истакао да је историја тог града неодвојив дио од историје српског народа у БиХ, иако данас у Ливну живи мали број Срба. Бранковић је подсјетио на велико страдање Срба из Ливна током Другог свјетског рата, што у данашње вријеме, кроз живи споменик - спомен-костурницу, свједочи на најболнији начин да је српски идентитет и даље жив и да ће бити жив у будућности.

Предавање је организовао Филозофски факултет Универзитета у Бањалуци и Парохија лијевљанске Српске православне цркве у оквиру пројекта "Српски идентитет у БиХ".

Осим Бранковића, професор Боривоје Милошевић одржао је предавање о теми "Први свјетски рат и српски национални идентитет", док је Марко Аћић представио факултет и пројекат. Пројекат "Српски идентитет у БиХ подржало је Министарство културе и информисања Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана