Бранислав Зељковић за “Глас Српске”: Преломан тренутак у борби против короне

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Морамо се још мало стрпјети и остати дисциплиновани да не дозволимо да епидемија букне у овом кључном тренутку када почињемо вакцинацију за коју су нам неопходни здравствени ресурси који су раније били ангажовани за лијечење обољелих од “ковида 19”.

 

Истакао је то за “Глас Српске” директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић нагласивши да имунизација здравствених радника руском вакцином “спутњик В” тече по плану.

- Вакцинисано је неколико љекара и медицинских сестара у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) и бијељинској Болници “Свети врачеви”. Јуче је почела вакцинација и у Градишци, данас је на реду Приједор, док би у четвртак требало да се вакцинишу запослени у “ковид” одјељењу у Зворнику - рекао је Зељковић.

Паралелно са тим, додао је, наши здравствени радници ићи ће и у Србију да се вакцинишу у складу са одлуком надлежних у Србији да се за 5.000 медицинара из Српске обезбиједе вакцине.

Зељковић је подсјетио да се очекује да у идућих 15 дана стигне 200.000 доза за вакцинацију 100.000 становника, чиме би била омогућена масовнија имунизација.

Говорећи о евентуалној могућности продужавања школских часова на 45 минута, Зељковић је рекао да ће то бити тема разговора идуће седмице са представницима Министарства просвјете и културе РС. Он је поновио да  без обзира на почетак вакцинације, грађани морају да се придржавају свих епидемиолошких мјера које су на снази до 22. фебруара.

- Ових дана размотрићемо постојеће мјере и видјети да ли има простора за њихову евентуалну модификацију или укидање. Свјесни смо да ово све предуго траје, али управо сада, када крећемо са вакцинацијом морамо сачувати стабилну епидемиолошку слику - упозорио је Зељковић.

Директор зворничке Болнице Иван Поповић рекао је за “Глас” да га радује што ће нешто више од 40 медицинара у овој болници бити вакцинисано.

- Радује нас што смо коначно дочекали вакцинацију. Између 30 и 35 одсто здравствених радника је већ прележало “ковид”, уколико успијемо толико вакцинисати, бићемо на добром путу и да коначно лакше дишемо - рекао је Поповић који је захвалио институцијама Српске јер су учиниле све да и код нас стигне вакцина.

- Викендом се ради мањи број узорака, тако да ти дани не могу бити референтни за оцјену епидемиолошке ситуације. И даље се налазимо на платоу гдје је велики број заражених - рекао је Зељковић.

И новинари приоритет

Бранислав Зељковић је поновио да ће када почне масовна вакцинација приоритет бити старије особе, становници са више хроничних обољења, припадници Министарства унутрашњих послова, те просвјетни радници.

- Новинари такође улазе у приоритетну групу заједно са просвјетом и полицијом. Упутићемо допис Удружењу новинара да нам достави списак заинтересованих новинара, сниматеља и фоторепортера који желе да се вакцинишу  - рекао је Зељковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана