Вожња “без руку” и слушалице пишу казне

Данијела Бајић
Вожња “без руку” и слушалице пишу казне

БАЊАЛУКА - Вожња бицикла “без руку”, слушалице у ушима и причање на мобилни телефон само су неки од 172 прекршаја због којих је полиција у Српској у посљедња три мјесеца исписала казне несавјесним возачима двоточкаша.

Највише прекршаја, тачније 116, према подацима Министарства унутрашњих послова РС, односило се на испуштање управљача из руку, склањање ноге са педала, употребу слушалице за аудио уређаје на оба уха и коришћење мобилног телефона. Како су навели у МУП-у, 51 казна написана је због некоришћења свјетлоодбојног прслука или одговарајуће опреме која обезбјеђује адекватну уочљивост возача од првог сумрака до сванућа, као и дању у случају смањене видљивости.

- Од укупног броја прекршаја пет се односило на превоз дјетета млађег од осам година без посебно уграђеног сједишта и заштитне кациге - истакли су у МУП-у. Додали су да су за наведене прекршаје прописане јединствене новчане казне у износу од 40 и 50 КМ.

У периоду појачане контроле бициклиста, полиција, како су истакли у МУП-у, није запазила електричне тротинете који се користе на саобраћајницама.

-  Министарство је апеловало на кориснике електричних тротинета да их не користе на коловозу, осим на површинама намијењеним за игру и на приватним посједима, а изузетно на тротоару са максималном брзином кретања човјечијег хода, како би се на тај начин заштитили себе али и пјешаке - истакли су у МУП-у.

Додали су да законским није дефинисан појам електричног тротинета, правила и услови под којима се могу употребљавати у саобраћају, односно није прописано којим површинама се смију кретати и под којим условима и која лица их смију користити, али јесте прописано да је на коловозу забрањено играње, вожња дјечијим бициклом, ромобилом, котураљкама и слично, за шта казна износи 30 КМ.

Док возачи моторних возила морају положити возачки испит, бициклисти и корисници електричних тротинета су ослобођени те обавезе, али то, како каже виши стручни сарадник за превенцију у Агенцији за безбједности саобраћаја РС Никола Торбица, не значи да не морају познавати саобраћајне прописе.

- Посебно забрињава то што велики број бициклиста није прописно освијетљен током ноћне вожње. Сваки бициклиста би требао да носи флуоресцентни прслук, док би иза леђа на бициклу морао да има свјетло црвене боје, а напријед бијеле. Нажалост, законом је укинута обавеза да бициклисти носе кацигу што је заиста апсурдно, јер она према истраживањима у 70 одсто случајева спасава живот - казао је Торбица.

Додао је да би, по узору на европске земље, требало обратити пажњу на одређене услове за управљањем бициклом.

- На примјер, услов за управљање бициклом у Словенији јесте да се положи основни тест о познавању правила у вожњи овим двоточкашом. Код нас је једини услов за учешће у саобраћају да особа није млађа од 12 година - казао је Торбица.

Измјене закона

У МУП-у РС подсјећају да су планиране измјене закона из области безбједности саобраћаја на нивоу Српске и БиХ и у једном од ових прописа биће дефинисан појам и услови коришћења електричних тротинета.

Како су навели, у изради измјена закона учествоваће већи број субјеката безбједности саобраћаја, укључујући и МУП Српске. Додали су да надлежне институције за предлагање измјена закона о безбједности саобраћаја на нивоу Српске, Министарство саобраћаја и веза РС, а на нивоу БиХ Министарство комуникација и транспорта БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана