Босиљка Предраговић: На експропријацији за ауто-пут према Србији ангажовано више од 30 радника

Срна
Босиљка Предраговић: На експропријацији за ауто-пут према Србији ангажовано више од 30 радника

БАЊАЛУКА - Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Босиљка Предраговић изјавила је за Срну да је више од 30 запослених, углавном геодетских инжењера, ангажовано на експропријацији земљишта за потребе изградње дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко.

Предраговићева је навела да је дионица дуга око 35 километара и пролази кроз општине Вукосавље, Модрича, Шамац, Пелагићево и Доњи Жабар, до границе са Брчко дистриктом.

- Линија експропријације је дужине 95 километара којом се цијепа 1.671 парцела у 21 катастарској општини, а све у сврху изградње ауто-пута, али и петљи и регулације токова у непосредној близини појаса ауто-пута - објаснила је Предраговићева.

Према њеним ријечима, припремне и послове накнадне обраде података, те израде скица снимања и елабората цијепања парцела у канцеларијама изводи стручни тим дипломираних инжењера геодезије, а теренске послове обављало је 10 двочланих стручних тимова геодетских стручњака.

Свим радовима, навела је Предраговићева, координише тим који чине најискуснији геодетски инжењери РУГИПП-а.

Предраговићева је истакла да се, осим стручних изазова, захтјевног терена и метео-услова, те и даље присутне и отежане епидемиолошке ситуације, РУГИПП током реализације наведених радова суочио и са проблемом минско сумњивих површина које се налазе у обухвату појаса експропријације, на локалитетима "Корница" и "Корито ријеке Толисе један".

- Планирани рок завршетка теренских геодетско-техничких радова био је 10. децембар 2020. године, али је због наведених околности са минско сумњивим површинама пролонгиран, тако да су радови који су изван подручја минско сумњивих области завршени до краја 2020. године, а послови спровођења промјена, односно цијепања парцела, у јавним регистрима о непокретностима биће окончани до краја јануара 2021. године - нагласила је Предраговићева.

Геодетско-технички радови у подручју минско сумњивих површина биће реализовани након деминирања и чишћења терена, за које је набавка услуге деминирања планирана током 2021. године, а процедуру јавне набавке спроводиће РУГИПП.

Предраговићева је подсјетила да је РУГИПП готово без грешке и у рекордном року реализовао припремне геодетско-техничке радове експропријације истог ауто-пута на дионици Брчко-Рача у периоду од марта до маја прошле године.

Она је навела да је РУГИПП обавио и припремне канцеларијске и теренске геодетско-техничке радове експропријације за изградњу аеродрома у Требињу, те је спровођење елабората цијепања у јавним регистрима у току.

Говорећи о пилот пројекту процјене вриједности непокретности, који је дио шведског донаторског Пројекта за унапређење земљишне администрације у БиХ ЦИЛАП, а који је у септембру почео у двије катастарске општине Бањалука шест и Бањалука седам, Предраговићева је навела да су пописане све тражене непокретности.

 - Сада се припремамо за масовну процјену вриједности непокретности на подручју цијеле Републике Српске. Након пописа имаћемо тачан број непокретности и њихову вриједност, што ће руководиоцу локалне самоуправе омогућити да планира будући привредни развој јединица локалне самоуправе - истакла је директор РУГИПП-а.

Пореска управа Републике Српске, додала је Предраговићева, убудуће ће моћи да приступи и користи податке о непокретној имовини грађана, а које евидентира РУГИПП, са циљем утврђивања и наплате пореза на непокретности.

Предраговићева је подсјетила да је са Пореском управом потписан споразум о међусобној сарадњи због повећања обухвата обвезника пореза на непокретности у Републици Српској, јер ће приступ подацима бити бржи и једноставнији и омогућиће лакше идентификовање оних обвезника који нису пријавили своју непокретност у Фискални регистар непокретности Пореске управе, па самим тим и не плаћају законом прописану обавезу.

- Попис је у Бањалуци кренуо почетком септембра, завршен је крајем новембра, а тренутно са градом Бањалука и Пореском управом радимо на преклапању и упаривању података - навела је Предраговићева.

Она је додала да је у току и рад на три-де визуализацији података, која ће сликовито приказати које су то непокретности које се налазе у катастарским евиденцијама, а за које у Фискалном регистру непоретности нема података.

- Овај попис је показао да смо само на пилот подручју имали око 30 одсто непописаних непокретности. Упоредо са активностима које се раде на обухвату пилот подручја, наставља се попис непокретности за остатак Бањалуке - рекла је директор РУГИПП-а.

Према њеним ријечима, на терену се налазе пописивачи које је ангажовао град, а осим Бањалуке, велика је заинтересованост и општине Лакташи за овај пројекат.

Предраговићева је напоменула да је једна од важнијих активности коју РУГИПП спроводи оснивања катастра непокретности, односно нове евиденције о непокретностима.

Она је додала да ће се по завршетку поступка успостављања новог катастра непокретности, подаци о непокретностима, правима и носиоцима права својине на непокретностима водити у јединственој евиденцији, код једног органа, а странке ћа добијати један извод из јавне евиденције, односно лист непокретности.

- Оснивањем јединствене, тачне и ажурне евиденције о непокретностима, правима на њима и носиоцима тих права, повећаће се вриједност земљишта и других непокретности, олакшати правни промет и приступ кредитима, те поспјешити инвестициона градња, што је од огромног значаја посебно за пословну заједницу и будуће инвеститоре, као и друге носиоце права својине на непокретностима - навела је Предраговићева.

До сада је, тврди она, на територији Републике Српске завршено излагање непокретности на јавни увид у 402 катастарске општине, док су у току излагање у 36 катастарских општина и припреме за излагање у њих 56.

Предраговићева је напоменула да је, након више од сто година, РУГИПП током 2020. године обавио гравитациона мјерења на територији цијеле Републике Српске, с циљем одређивања убрзања силе Земљине теже која су неопходна за дефинисање облика и димензија Земље као небеског тијела, односно површи геоида за подручје Републике Српске.

- Тако одређен облик и димензије дијела површине Земље за подручје Републике Српске у пракси имају значај при геодетским сателитским мјерењима, али и за квалитетније позиционирање у навигационе сврхе за шири круг корисника - додала је Предраговићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана