Борс: Цијените слободу плаћену животима најбољих синова

Срна
Foto: Инфо Бијељина

БИЈЕЉИНА - Цијените слободу плаћену животима наших најбољих синова, поручили су учесници одбрамбено-отаџбинског рата из Бијељине гдје се сутра обиљежава Дан одбране града 1992. године.


У току протеклог рата за слободу и одбрану Републике Српске животе је дало 1.000 најбољих синова са овог подручја, одбрањена Бијељина била је дио коридора живота који је српски народ у ратом захваћеној БиХ повезивао са матицом Србијом, а у Семберији је уточиште нашло 100.000 Срба протјераних са својих вјековних огњишта, подсјећају из Градске борачке организације.

“Већ 31. марта 1992. године српски народ Семберије се организовао да се брани и спријечи оно што се Србима дешавало од 1941. од 1945. године, неки нови Јасеновац и 13. озлоглашену ханџар дивизију, да предухитри нови Сијековац и још многе покоље у које смо преваром намамљени”, наводи се у саопштењу.

Ветерани истичу да исправност овог поступка показују злочини који су се Србима десили у наредном периоду, у Добровољачкој улици у Сарајеву и злочин над тузланском колоном 15. маја.

Српски народ је, уз помоћ припадника ЈНА, одбранио Бијељину и тиме осујетио намјеру муслиманско-хрватских паравојних формација и екстремистичких група да, заузимањем града, спријече повезивање осталог дијела територије БиХ, насељене српским становништвом, са матицом Србијом.

У борачкој организацији истичу да је град Бијељина у току одбрамбено-отаџбинског рата био центар који је повезао западни и источни дио Републике Српске и центар који је Републику Српску повезао са матицом Србијом.

“Због свега тога, поносни смо на оно што смо урадили, јер смо тиме дали значајан допринос у одбрани српског народа на овим просторима и Републике Српске, а наше потомке морамо научити да више никад не смију дозволити да им се понови оно што се дешавало нашим прецима”, поручили су некадашњи припадници Војске Републике Српске.

Уочи обиљежавања Дана одбране града некадашњи српски борци истичу да младе треба научити да се онима који су српски народ кроз историју угњетавали и убијали не смију слијепо вјеровати, да сваку опасност морају предухитрити, да морају бити сложни и јединствени, јер једино то гарантује опстанак Срба на просторима тамног вилајета, како БиХ назива нобеловац Иво Андрић.

Градска борачка организација Бијељина и Организација породица погинулих бораца сутра ће обиљежити Дан одбране града полагањем вијенаца испред централног споменика погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату у 15.00 часова, без присуства јавности због мјера за спречавање епидемије вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана