Боравишна такса донијела 1,33 милиона КМ

Милијана Латиновић
Боравишна такса донијела 1,33 милиона КМ

Бањалука - Природне љепоте Републике Српске из године у годину привлаче све више посјетилаца из цијелог свијета, а за десет мјесеци ове године од боравишне таксе прикупљено је 1,33 милиона марака, што је за скоро 159.000 КМ више у односу на исти период лани.

Да су атрактивне домаће дестинације бројним туристима из региона, али и из Турске, Њемачке, Италије и Аустрије мјеста број један за одмор и добру забаву, потврђује податак Туристичке организације Републике Српске да је за девет мјесеци ове године Српску посјетило 304.892 туриста, који су остварили 740.521 ноћење.

- У односу на исти период лани то је 3,4 одсто више долазака и 3,5 одсто више ноћења, а највише посјетилаца било је у туристичким мјестима уз ријеке и језера, те онима са богатом културом и историјом, као и у бањским и планинским центрима - навели су у Туристичкој организацији.

Директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић истиче за “Глас Српске” да су добри показатељи у области туризма резултат заједничког рада свих институција и одличне промоције којој је умногоме допринио промотивни филм о Српској који је у кратком периоду погледало и подијелило више од 400.000 људи.

- Из земаља у којима смо највише промовисали наше туристичке потенцијале имамо и највише посјетилаца. У идућем периоду планирамо да наше природне љепоте и гастрономске делиције представимо у Мадриду - истакла је Јовановићева и додала да је у овој години било и много туриста из Кине и Пољске.

Јовановићева је истакла да је активни одмор примамљив све већем броју људи, због чега су најпосјећенији Бањалука, Требиње, Бијељина, те Фоча и Вишеград са Андрићградом.

- Требиње су посјетили туристи из чак 90 земаља, а само Грци су остварили чак 6.000 ноћења, што је надмашило сва наша очекивања. Осим тога, Пецка код Мркоњић Града је постала једна од најпримамљивијих дестинација јер пружа разноврсне могућности, а Фестивал породице који се тамо организује привлачи све више посјетилаца - нагласила је Јовановићева и додала да је Српска удуплала број манифестација јер оне привлаче туристе који се увијек радо враћају у Српску. 

Нагласила је да туристе углавном маме манифестације у природи попут “ОК феста” у Националном парку “Сутјеска”, затим ЗЕТ фестивал у Шипову, као и манифестације у Националном парку “Козара”, те “Бањалучко љето”.

Водитељ Визитор центра Пецка Боро Марић каже за “Глас Српске” да је развој овог мјеста почео прије пет година обновом старе школе с намјером да служи као инфо-центар за туристе.

- Велико пењалиште и извори ријеке Сане привлаче највише посјетилаца који воле рурални туризам и којима је домаћа пита најбоља делиција - рекао је Марић.

Додао је да међу посјетиоцима има много пењача, који долазе из цијелог свијета јер је пењалиште у Пецкој препознато као једно од најбољих.

- Недавно смо имали групу од око 200 Нијемаца, а осим тога, биљежимо доста посјетилаца из Шпаније, Француске, Мађарске и Чешке који у селу бораве око седам дана - додао је Марић и истакао да са првим снијегом и Пецка затвара врата за посјетиоце све до прољећа јер нема услове за зимски туризам.

Директор Туристичке организације “Јахорина” Источно Сарајево Игор Тошић рекао је да је олимпијска љепотица све траженија дестинација и озбиљан ски-центар који нуди велики број туристичких садржаја, а захваљујући систему за вјештачко осњежавање гарантује значајан број скијашких дана. Он је казао да се од предстојеће зимске туристичке сезоне много очекује, јер је доста улагано у протеклом периоду, а оно што ће сигурно обиљежити сезону јесте кабинска гондола, чије отварање је планирано у суботу.

Смјештајни капацитети

Нада Јовановић истиче да Српска располаже са 98 хотела, од којих је пет са пет звјездица. Осим тога, додала је, у понуди су стан на дан, разни хостели, као и смјештај у сеоским домаћинствима.

- Радује чињеница да се број смјештајних капацитета повећава, међутим, то још није довољно с обзиром на то да број туриста константно расте - истакла је Јовановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана