Болнице опет отварају операционе сале

Милијана Латиновић
Болнице опет отварају операционе сале

БАЊАЛУКА - У болницама широм Српске хоспитализовано је дупло мање обољелих од “ковида” него прије мјесец дана, што улива наду да се ситуација смирује и да ће и здравствени систем коначно продисати.

Помоћник директора за медицинске послове у требињској болници Станко Буха рекао је за “Глас” да се ситуација смирила када је ријеч о броју хоспитализованих пацијената те да их је сада три пута мање него прије мјесец дана.

- На располагању је 60 кревета за “ковид” пацијенте, а укупно имамо 36 хоспитализованих, од којих је један животно угрожен. Већ је велики број прокужених становника, вакцинација тече, тако да очекујем да ће све то уродити плодом и да више неће бити тешких ситуација - рекао је Буха.

Директор Болнице Градишка Рајко Додик рекао је за “Глас Српске” да је ситуација много боља него што је била када је ова здравствена установа прешла на “ковид” режим.

- Имамо 58 пацијената обољелих од короне, од којих је шест животно угрожених. Јуче смо расформирали једно од четири “ковид” одјељења. Од понедјељка планирамо да почнемо са хладним програмом, док рад у амбулантама нисмо прекидали и он протиче у складу са расположивим кадром и капацитетима - рекао је Додик.

Да је притисак на здравствене установе мањи потврђују и у Болници “Србија” у Источном Сарајеву. Први човјек болнице Небојша Шешлија истакао је да је број хоспитализованих у паду од средине априла те да се нада да ће ситуација сваким даном бити све боља.

- Тренутно су 22 пацијента хоспитализована у “ковид” одјељењу и чињеница је да смо ушли у стабилнији период. Болница функционише у пуном капацитету, а почели смо и са заказивањем операција које изводе гостујући љекари - рекао је Шешлија.

Пад броја хоспитализованих очекују и у добојској Болници “Свети апостол Лука”, гдје се тренутно лијечи 105 обољелих од “ковида”.

- Већ неколико дана биљежимо константан број пацијената и чекамо да бројеви почну опадати. У Хигијенско-епидемиолошкој служби је и даље велики број тестираних и заражених, али се надамо да неће доћи до компликација и да ти људи неће морати у болницу - рекао је директор добојске болнице Младен Гајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана