Богојављење прослављено широм Српске: До Часног крста прве допливале дјевојке и дјечак

Срна
Богојављење прослављено широм Српске: До Часног крста прве допливале дјевојке и дјечак

Широм Републике Српске прослављено је Богојављење које је пратило традиционално пливање за Часни крст.

Међу побједницима нашле су се и двије дјевојке , Бојана Тадић из Новог Града и Бранка Јотановић из Котор Вароша. Побједу у Мостару је однио дјечак Денис Жутина док је у Вишеграду најбољи био Предраг Лимов , најстарији учесник пливања за Часни крст у том граду.


Нови Град - Бојана Тадић прва допливала до Часног крста на рођендан 

Бојана Тадић данас је, на свој рођендан, прва допливала до Часног крста у ријеци Уни у Новом Граду.

Тадићева је била једино женско међу 10 пливача који су ове године запливали у Уни на Градској плажи "Ада".

Начелник општине Мирослав Дрљача уручио је побједници златни дукат, награду општине Нови Град.

"Ово је манифестација која постаје традиција у нашем граду. На овај начин чувамо своју вјеру и обичаје. Дивимо се храбрости младих људи који учествују у пливању за Часни крст", рекао је Дрљача.

Свештеник Немања Видић уручио је побједници пригодну награду Црквене општине Нови Град.

Тадићева је истакла да јој ово значи много јер јој је данас рођендан.


Мостар - Дјечак Денис Жутина био најбржи међу дјецом 

Двадесетдвогодишњи Чедомир Судар из Баћевића први је допливао до Часног крста у ријеци Неретви у Мостару и освојио златник, док је међу дјецом најбржи био Денис Жутина из Благаја.

Богојављенско пливање се већ четврту годину одржава у мостарском насељу Ортијеш, а ове године је учествовао највећи број учесника - 22 одраслих и седморо дјеце.

Због великог броја дјеце организатори су одлучили да посебно пливају старији, а посебно дјеца.

Парох благајски Бранимир Боровчанин рекао је да га радује то што сваке године на Богојављење има све више пливача на Неретви, међу којима је доста младих.

Он је истакао да су се сви пливачи причестили и заједно помолили за све, као и за браћу у Црној Гори.

Побједник пливања Чедомир Судар рекао је да му је ово други пут да учествује и да се радује овоме догађају, иако је хладно, те истакао да је најважније очувати традицију.


Котор Варош - Бранка Јотановић била најбржа међу 19 такмичара 

Бранка Јотановић побједник је пливања за Часни крст на ријеци Врбањи у Котор Варошу, које је бодрило око три хиљаде посјетилаца.

Јотановићева, која је била међу 19 такмичара, добила је златни дукат који је даровала Љерка Петровић, умјетничком сликом Горана Чупића и заставама Републике Српске и Војске Српске које јој је уручио начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Јотановићева је рекла да је пливањем за Часни крст испунила своју душу вјером у Бога.

"Захвалила бих се свима који су организовали ову манифестацију и надам се да ће нас наредних година бити још више. Свим момцима који су учествовали честитам, јер смо ми сви заједно побједници", рекла је Јотановићева.

 

Градишка - Полицајац Васо Нежић први допливао до Часног крста

Градишки полицајац Васо Нежић побједник је богојављенског пливања за Часни крст, које је данас одржано на ријеци Сави у Градишци.

Деведесетчетворогодишњи Нежић трећи пут је пливао на Богојављење на ријеци Сави.

"Ово је трећа срећа и много ми значи што сам први допливао до Часног крста. Ако Бог да и следеће године ћу учествовати", додао је Нежић, којем је градоначелник Градишке Зоран Аџић уручио златник.

Архијерејски намјесник градишки, протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић рекао је да ово трећа година да се у Градишци плива за Часни крст, подсјетивши да је након 77 година ова традиција обновљена 2018. године.

 

Приједор - Данијел Дрљача постао шестоструки побједник ове богојављенске свечаности

Данијел Дрљача први је допливао до Часног крста на ријеци Сани у Приједору и тако постао шестоструки побједник ове богојављенске свечаности.

"У име свих пливача овај вијенац, крст и дукат додијелићемо Кристијану Бобићу, сину нашег пливача Бобана, који данас није са нама јер је његовом сину нешто прије Нове године установљена леукемија. Ово је знак подршке свих нас пливача ова награда иде њему", изјавио је Дрљача.

Дрљача је био први од 45 пливача, међу којима су се такмичиле и двије жене, мајка и кћерка Милена и Невена Рончевић. Оне су истакле да веома пошптују православне обичаје, те да им ово пливање представља једну од неизоставних светковина.

 

Вишеград -  Најстарији учесник допливао до Часног крста

Предраг Лимов, најстарији учесник пливања за Часни крст, данас је побиједио на овом такмичењу одржаном на ријеци Дрини у Вишеграду.

Лимов је рекао да је награду добио на јубиларно десето пливање.

Најмлађи учесник овог такмичења, седамнаестогодишњи Ђорђе Благојевић из Вишеграда добио је златник од побједника пливања 2015. године Недељка Перишића.

Благојевић је рекао да му је ово први пут, али да је жеља за тим постојала од раније.

 

Зворник - Синиша Мишић први стигао до Часног крста на Зворничком језеру

Синиша Мишић из Милића данас је први стигао до Часног крста на Зворничком језеру.

Такмичење, које је посматрао велики број грађана, одржано је на воденој стази Зворничког језера дугачкој 33 метра у спомен на године живота Исуса Христа проведене на земљи – од рођења до страдања, васкрсења и вазнесења на небо.

"Свака част момцима и дјевојци који су данас пливали за Богојављенски крст. Овдје нема побједника, сви смо пред Богом једнаки", рекао је новинарима Мишић, коме је ово четврто пливање на Богојављење на Зворничком језеру.


Дервента - Немања Балешевић,15, по први пут учествовао у пливању и однио побиједу над осталим 

Петнаестогодишњи Немања Балешевић данас је први допливао до Часног крста на ријеци Укрини у Дервенти.

Балешевић, који први пут учествује у пливању, нада се да ће и наредне године учествовати.

"Било је хладно, али је лијеп осјећај. Данас је велики празник и била ми је жеља да учествујем.", рекао је Балешевић.

У пливању за Часни крст учествовало је седам момака и једна дјевојка.

Међу учесницима ове године била је и двадесетогодишња Александра Ђурић из Горњих Палачковац код Прњавора, која каже да јој дуже вријеме имала жељу да плива за Часни крст.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана