Богданић: Велики планови за развој

Agencije
Богданић: Велики планови за развој

Здравствено-туристички центар "Бања Врућица" код Теслића у наредних до пет година улази у инвестициону фазу са циљем пружања нових и квалитетнијих здравствених услуга, повећања смјештајних капацитета и већег броја гостију са већом платежном моћи.

Директор овог центра Драган Богданић рекао је да је "Бања Врућица", са 101 годином од оснивања, до 240.000 ноћења годишње, као и друштвено-одговорним односом према радницима и локалној заједници, лидер је здравственог, конгресног, спортско-рекреативног и велнес туризма у Републици Српској и шире.

Богданић је рекао Срни да је посебност "Бање Врућице" то што је акционарско друштво које у овом моменту нема већинског акционара и што је пословање тржишно оријентисано.

"То је можда велика предност јер у поступку одлучивања о развојним актиностима мора да учествује више људи, што се у протеклих 17 година од приватизације показао као добар организациони модел", изјавио је Богданић.

Он је најавио да у наредних до пет година овај комплекс улази у инвестициону фазу, што предвиђа и да се акционари у наредном периоду одрекну дијела дивиденди како би "Бања Врућица" постала европска дестинација са јаким квалитетом услуга, а ниском цијеном.

"Садашњи менаџмент је ту потребу препознао прије десет година од када је пословање потпуно тржишно оријентисао", навео је Богданић и додао да приходи из фондова Републике Српске и кантона из Федерације БиХ не прелазе десет одсто укупних прихода бање.

Уз богато и здраво природно окружење, као компаративна предност "Бање Врућице" указује се и на њену традицију с обзиром на то да је прошле године обиљежен јубилеј 100 година од оснивања, те су спојене двије дјелатности - здравствена и туристичка, са одговарајућом кадровском политиком и уз константно улагање у људске ресурсе.

Богданић као изазове на којима треба да пораде и сви нивои власти истиче традиционални ривалитет бање и Теслића, као и лошу инфраструктурну повезаност са градом, лошу локалну, регионалну и магистралну путну мрежу, лош дочек и предуга задржавања на граничним прелазима.

"`Бања Врућица` има простора да повећа број гостију за до пет, односно десет одсто и тада долазимо до зида", рекао је Богданић и указао на потребу да се подигне структура гостију, с акцентом на земље ЕУ.

Од оствареног укупног броја ноћења, 45 одсто чине гости из иностранства, а 55 одсто чине домаћи.

Богданић за наредни период најављује низ инфраструктурних активности у циљу пружања нових и квалитетнијих здравствених услуга, повећања смјештајних капацитета и већег броја гостију са већом платежном моћи.

"Почели смо са градњом модерног објекта који ће пружати нове софистициране здравствене услуге оријентисане на стоматолошке услуге, дијагностичке, као и услуге естетске хирургије и других хируршких грана", изјавио је Богданић, истакавши да ове услуге неће покривати средства здравствених фондова.

Он је за наредну годину најавио изградњу још једног хотела, чиме би се и завршиле планиране активности изградња и реконструкције комплекса Здравствено-туристичког центра "Бање Врућице".
Богданић каже да је опредјељење менаџмента да своје пословање прошири и ван комплекса бање, што је почето 2018. године, када је преузето управљање над Етно селом "Усора" код Милан Поља, а прошле године отварањем Здравствене установе "Специјалистички центар Бања Врућица" у Теслићу.

Он је као циљ за наредни период поставио и куповину објекта сличне дјелатности на простору Српске, БиХ или Србије.

Са проширењем услуга у овом здравствено-туристичком центру указала се потреба за већим бројем радника који су, оцијенио је Богданић, и највећи ризик за успјешно пословање.

"Одлазак квалитетних радника постао је генерално проблем са којим се сусрећу сви привредници у БиХ", изјавио је Богданић.

Он је подсјетио да су од јула прошле године повећана примања свим запосленима у "Бања Врућици", те да најнижа плата износи 600 КМ, што је више од републичког просјека, на шта иду додаци у виду износа за минули рад, регрес, превоз, "божићнице".

Богданић наводи да је "Бања Врућица", као друштвено одговорна компанија, присутна у свим друштвеним, економским, спортским и културним аспектима живота Теслића.

Он каже да је од прошле године омогућена плаћена пракса за ученике угоститељског смјера и подсјетио да је у претходном периоду, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Српске у Теслићу, организована настава медицинског смјера, да се додјељују стипендије за око десет студената, новчано и на други начин помажу вјерска удружења, невладине организације, културна и спортска друштва.

Богданић наводи да у гастро понуди бање користе и производе локалних пољопривредних произвођача, за које кажу да су изузетно здрави.

"Идеја преузимања Етно села `Усора` је и да подигнемо цијели тај блатнички крај. У почетку је то кроз кооперацију у гастро понуди, али са потенцијалом да се развије сеоски туризам тог краја", рекао је Богданић.

Он је оцијенио да је Теслић, окружен природним богатством, здравом водом и храном, предодређен за туризам, али да се све то мора каналисати процедурама у добром систему.

"Западни гост очекује чист и уредан смјештај. Оброк од здравих намирница, лијепо аранжиран. Квалитну услугу и љубазног домаћина, а то све имамо", рекао је Богданић.

Он је навео да постоји простор да се унаприједи знање страних језика, а као приоритет указао на повећање комуналне културе.

Здравствено-туристички центар "Бања Врућица" налази се недалеко од општине Теслић, у долини ријеке Усоре, у средишњем дијелу Републике Српске.

Комплекс бање чине четири хотела "Кардиал", "Посавина", "Србија", "Херцеговина", а у саставу "Бање Врућице" од 2018. године налази се Етно-село "Усора" код Милан Поља, а од 2019. године Здравствена установа "Специјалистички центар Бања Врућица".

Уз туристички дио, дјелатност "Бање Врућице" је медицинска рехабилитација кардиоваскуларних, реуматолошких и неуролошких обољења, а пружа и врхунску понуду спа и велнес програма, као и конгресни простор.

"Бања Врућица" располаже отвореним теренима за фудбал, кошарку, одбојку, рукомет, мали фудбал, тенис, те многобројне стазе за шетњу, трчање и бициклизам.

У оквиру рекреационог дијела налазе се савремена куглана, билијар, стони тенис и пикадо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана