Близанци Викторија и Вук Вукићевић стигли хеликоптером кући

Срна
Близанци Викторија и Вук Вукићевић стигли хеликоптером кући

ТРЕБИЊЕ - Близанци Викторија и Вук Вукићевић из Требиња рођени прије 42 дана стигли су данас са мајком Ђурђином хеликоптером Хеликоптерског сервиса Републике Српске у Требиње, гдје их је дочекао поносни отац Предраг, који је први пут видио своје бебе.

Близанци су рођени вантјелесном оплодњом, након пет година борбе брачног пара Вукићевић за потомство, а данас су их на требињском хелиодрому осим оца, дочекали представници Градске управе Требиње, Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе", мајке и бебе чланова Удружења.

Мајка Ђурђина рекла је новинарима да се осјећа узбуђено те изразила захвалност Удружењу породица са проблемом стерилитета "Бебе" из Требиња, Хеликоптерском сервису Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци, у коме се и породила.

"Нисам свјесна јер сам пола године била затворена у четири зида али крајњи циљ је најбитнији и све се исплати" рекла је кроз сузе радоснице поносна мајка.

Отац Предраг изјавио је новинарима да је данас најсрећнији, поносни отац Викторије и Вука, поручивши да су дјеца највеце благо и богатство.

"Наше жеље су се оствариле, пет година смо у борби са стерилитетом". рекао је Вукићевић.

Предсједник Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе" из Требиња Снежана Мисита рекла је да се мајка од 1. новембра налазила у Клиничком центру у Бањалуци гдје одржавала трудноћу, те да је овај брачни пар након првог покушаја вантјелесне оплодње успио да се оствари у улози родитеља.

Мисита је додала да је ову вантјелесену оплодњу финансирао Фонд здравственог осигурања Републике Српске, те захвалила свим градским и републичким институцијама за помоћ.

"Удружење има 146 беба и 250 парова у Херцеговини. Изражавам велику захвалност свим градским и републичким институцијама на помоћи, чија су нам врата увијек отворена и поред пандемије. Ако је породица на првом мјесту срце ми је пуно", рекла је Мисита.

Директор требињске филијале Фонда здравственог осигурања Српске Валерија Лакић рекла је новинарима да од од 2018. године, Фонд Финансира три покушаја вантјелесне оплодње, те да је захваљујући томе у Српској рођено 1400 беба.

Лакићева је напоменула да је Фонд један од ријетких у региону који Финансира замрзавање ембриона, и пожељела добродошлицу бебама.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић честитао је у име Градске управе Требиње на најљепшем дару који су добили, те подсјетио да град реализује неколико мјера које се тичу подршке породици и пронаталитетне политике.

"Једна ид тих мјера су и дознаке за вантјелесну оплодњу.Од 2017. године ни један захтјев није одбијен и наставићемо да пружамо подршку свим паровима који имају потешкоћа. У 2021. години град је планирао у износу од 60.000 КМ за вантјелесну оплодњу што је 50 одсто више него је било планирано у 2020.години", рекао је Бошковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана