Биљана Чекић почасна чланица бањалучког Градског удружења логораша Другог свјетског рата

Срна
Биљана Чекић почасна чланица бањалучког Градског удружења логораша Другог свјетског рата

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Биљана Чекић из Козарске Дубице, која је маестрално одиграла улогу у филму "Дара из Јасеновца", постала је данас најмлађи члан бањалучког Градског удружења логораша Другог свјетског рата.

Чланску карту Удружења уручила јој је у Доњој Градини предсједник овог удружења и преживјели логораш Јасеновца Добрила Кукољ.

Кукољева има 91 годину, родом је из дубичког села Међеђа, а у логору Јасеновац била је као десетогодишња дјевојчица.

"Филм жДара из Јасеновцаж, иако је пробудио болна сјећања, доприноси ширењу свијести и истине о страдању у та кобна времена. Његово постојање ипак ће допринијети да се никад не забораве усташки злочини. Због свега тога неизмјерну захвалност заслужује режисер Предраг Антонијевић, те Дубичанка Биљана Чекић", изјавила је Кукољева.

Она је истакла да јој је "Дара" дала вољу за живот, да још нешто напише.

"Дала ми је снагу да издржим још мало. Обећала сам себи да ћу док год видим и док будем дисала причати о свему, свједочити о страхотама. Гледајући филм, и Дару, поново сам проживљавала све", истакла је Кукољева.

Кукољева је рекла да зла која су преживјели сви они који су се нашли у оковима логора - не могу бити описана ријечима.

"Сва моја породица, 31 члан, нестали су, прогутала их је земља. Поклани су и побијени, умрли од глади. У селу је остало 48 пустих огњишта. Према задњем попису, који је обављен 1931. године, било је више од 1.000 домаћинстава, а 1951. године није било нити 700 становника. Постоји и споменик у мом селу Међеђа несталим и побијеним у Јасеновцу, Градини и Сајмишту", рекла је Кукољева.

Младој Биљани Чекић улога у филму промијенила је живот, отворила нова врата, те проширила видике.

"Све ово значи ми много. Никад нисам ни могла помислити да ће све изгледати овако, нити да ће дилм оволико одјекнути. Свака награда ми много значи, као и данашњи гест Удружења преживјелих логораша. Част ми је упознати све ове људе, бивше логораше по којима је филм и снимљен и што су дошли да ме упознају", истакла је Чекићева.

Филм "Дара из Јасеновца", режисера Предрага Антонијевића премијерно је приказан на телевизији 20. фебруара.

Сниман на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша, филм "Дара из Јасеновца" је први играни филм на тему хрватског усташког логора Јасеновац у Другом свјетском рату.

Ова драма осврће се на период Другог свјетског рата, када послије велике усташко-њемачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у овом концентрационом логору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана