Билећа: Награђени највреднији читаоци у прошлој години

Агенције
Билећа: Награђени највреднији читаоци у прошлој години

БИЛЕЋА- У Народној библиотеци "Владимир Гаћиновић" у Билећи приређен је књижевно-музички колажни програм "Ми волимо књигу" и награђени највреднији читаоци у прошлој години, саопштено је из ове установе.

Награде су синоћ додијељене у категоријама предшколци, основци, средњошколци, студенти и одрасли читаоци, а признања и поклоне уручили су чланови Управног одбора Библиотеке Данијела Капор и Ивана Шаренац. 

Диплому симболичног наслова "Ми волимо књигу" и пригодне награде добили су Давид Милошевић, Алекса Бошњак, Татјана Ђорђић, Наташа Глушац и Радослав Мркаић. 

Честитајући награђеним читаоцима, директор Народне библиотеке Ирена Дунђер истакла је значај ове традиционалне акције за популаризацију књиге и укупно дјеловање ове установе која спада у ред најстаријих ове врсте у региону јер обиљежава 85 година постојања и рада. 

Она је истакла да књига још није "изашла из моде" и да је даље велики број оних који воле да осјете папир под прстима, мирис књиге и да се изгубе у свијету који читајући сами стварају. 

"Читајући књигу, човјек обогаћује себе и свој рјечник", рекла је Дунђерова. 

Она је нагласила да ће ова установа, упркос скромним средствима, настојати да повећа број наслова и читалаца, те да приређујући промоције, књижевне вечери и сличне културне манифестације доприноси развоју културе и културне мисли и образовања у Билећи. 

"Посебно би нас обрадовало обезбјеђење средстава за реновирање Библиотеке, што би био лијеп поклон поводом јубиларне 85. године постојања", рекла је Дунђерова. 

У оквиру синоћњег колажног програма, одабране стихове познатих домаћих пјесника који су били гости ове библиотеке у протеклом периоду Благоја Баковића, Радинка Крулановића и Гојка Ђога, те дјечјег пјесника Радмиле Шиник читале су ученице Средњошколског центра "Голуб Куреш" Анђела Џелетовић, Драгана Бољановић и Ивона Шакотић, као и дјеца из вртића "Будућност" Јана Милићевић, Јован Милошевић, Јована Асановић и Софија Роган. 

Гости синоћњег програма били су чланови екипе младих историчара Основне школе "Петар Други Петровић Његош" из Билеће Драгана Вујовић, Павле Михић и Ана Медан и њихов ментор професор Миленко Кешељ који су на Међународном квизу "Немањићи" освојили друго мјесто међу око 300 екипа са више од 1.000 такмичара из Србије, Републике Српске, региона и дијаспоре. 

У знак сјећања на ово вече, уз честитке за постигнути успјех на овом квизу, који је био организован поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве, колектив билећке библиотеке уручио им је вриједне књиге. 

Програм вечери акордима на гитари уљепшао је Димитрије Самарџић. 

Народна библиотека "Владимир Гаћиновић" располаже са 25.000 књига, а у 2019. години имала је 1.100 чланова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана