Бијељински "ЛБМ" улаже шест милиона КМ у геолошка истраживања на Озрену

Срна
Foto: Илустрација

ЗВОРНИК - Компанија Ликос Балкан метал /ЛБМ/, са сједиштем у Бијељини, планира да уложи између пет и шест милиона КМ у геолошка истраживања на планини Озрен, јер постоје оправдана очекивања да на том локалитету има бакра, који врло често прате извјесне количине злата и сребра, као и других базичних метала.

Први човјек ЛБМ-а Милош Бошњаковић је рекао је Срни након разговора са представницима Геолошког завода Републике Српске у Зворнику да истраживања из времена бивше Југославје говоре да на Озрену има никла и кобалта, што геолози сматрају да је изузетно интересантно подручје за геолошка истраживања.

"Геолошким истраживањима желимо провјерити шта све од метала има на локалитетима Озрена, а наша очекивања су везана и за племените метале, односно злато које, уобичајено је, прате одређени садржај сребра и платине", навео је Бошњаковић.

Бошњаковић је нагласио да све ово говори у име друштвено одговорне фирме ЛБМ која је листирана на аустралијанској берзи као једној од најстрожих берзи на свијету када су у питању правила по којима се у геолошким истраживањима ради и инвестира.

Истичући да је фирма ЛБМ добила право од Министарства енергетике и рударства Репубике Српске за геолошка истраживања на поменутом локалитету, Бошњаковић је нагласио да је компанија ЛБМ већ уложила око 500.000 КМ у досадашња истраживања на подручју општине Петрово, што је директан допринос економском развоју ове локалне заједнице.

"Нагласићу да нема баш много фирми које се отимају за ову врсту инвестиције, па и у Републици Српској. Улагати у геолошка истраживања је врло ризична инвестиција ако не и најризичнија. Може се десити да потрошимо тих пет, шест милиона КМ и да на крају констатујемо да нисмо пронашли економски исплативе резерве било ког минерала на подручју општине Петерово", рекао је Бошњаковић.

Он је додао да неки свјетски статистички подаци говоре да од 100 оваквих инвестиција једна до двије достигну фазу исплативе експлоатације.

Бошњаковић је рекао да се геолошка истраживања на Озрену раде по законима и правилима Министартва енергетике и рударства Републике Српске и да су дозволе које посједују за геолошка истраживања за локалитет Озрена врло једноставне.

"Имамо право узимати узорке са површине, као и да вршимо геолошка бушења просјечног отвора до 82 милиметра, примјењујући најсавременије геофизичке методе", рекао је Бошњаковић и нагласио да је у почетној фази испитивања врло тешко рећи какви се резултати могу очекивати.

Он је додао да због тога и постоје геолошка истраживања да би се могло доказати да на неком подручју има потенцијала за економски оправданим резервама.

Говорећи о економској оправданости овог пројекта, Бошњаковић је рекао да је допринос компаније ЛБМ развоју општне Петрово и Репубике Српске изузетно повољан.

"Допринос развоју локалне заједнице је очит, ту се одвијају главне наше активности, упошљавамо локалну радну снагу, радимо на том подручју, хранимо се у ресторанима, користимо локалне пансионе и смјештаје, чиме локална заједница има одређену корист, а коју би тек требало да има у долазећем периоду", рекао је Бошњаковић.

Истичући да ће и Република Српска имати одређене бенефите, Бошњаковић је рекао да ће се након завршених геолошких истраживања урадити озбиљан геолошки елаборат, озбиљна геолошка документација која ће бити предата Министарству енергетике и рударства Републике Српске, на основу које ће ресорно министарство располагати свим информацијама шта се све налази на планини Озрен.

"Ако би геоликим истраживањима потврдили економски исплативе резерве било ког базичног метала, мислим првенствено на бакар, жељезо, цинк, олово, а потом на кобалт и никл, не би нас изненадило да пронађемо и економско исплативе резерве племенитих метала, посебно злата, што би било од епохалног значаја за Републику Српску", рекао је Бошњаковић.

Он сматра да би се тиме Петрово, дио Озрена, као и регион, потпуно економски препородили.

"Порасле би цијене некретнина, земљишта и других добара, општина Петрово би почела планирати наредне кораке у развоју, односно процвјетала би и доживјела економски препород, као што је процвјетао Вареша након што се златна грозница тамо објелоданила и потврдила", навео је Бошњаковић.

Бошњаковић је истакао да се геолошким испитивањима које на Озрену проводи фирма ЛБМ примјењују најсавременије методе које стопроцентно штите еколошки систем на датом подручју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана