Бијељински ђаци у полуфиналу такмичења “Знаменити Срби”

Срна
Бијељински ђаци у полуфиналу такмичења “Знаменити Срби”

БИЈЕЉИНА - Екипа “Кнез” бијељинске Основне школе “Кнез Иво од Семберије” ушла је у полуфинале онлајн такмиченја у вјеронауци о теми “Знаменити Срби” за ђаке из српских земаља и дијаспоре, у којем је учествовало 228 екипа.

Такмичење се организује другу годину под покровитељством организације “Мир Божији” и уз благослов и подршку Српске православне цркве.

Ове године учествовало је 228 екипа, а чиниле су их по три такмичара из основних школа узраста од 10 до 15 година, објављено је на сајту Епархије зворничко-тузланске.

Учествовао је веома велики број такмичара из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Федерације БиХ, Македоније, али и из Аустрије, Њемачке, Данске, Италије, Румуније, Канаде, САД и других земаља.

Са простоје које покрива Епархија зворничко-тузланска, од Зворника до Добоја, учествовало је више од 20 екипа.

Као и прошле године, успјех су поновили ученици Основне школе “Кнез Иво од Семберије” из Бијељине који су имали двије екипе “Кнез” (Сара Тара Томић, Анастасија Јокић, Ивана Чорић) и “Исток” (Исидора Врућан, Софија Ракић, Анђела Пантић) које су наступале испред школе и једну екипу “Свети Пантелејмон” (Анастасија Лукић, Андреј Лукић, Ана Мишра), која је наступала испред храма Светог Пантелејмона у Бијељини.

Све три екипе су кроз онлајн такмичење прошле први круг и доспјеле међу 50 најбољих екипа, а потом је у другом кругу екипа “Кнез”, други пут за двије године, изборила велико полуфинале осам најбољих екипа, које ће и у овом кругу бити онлајн због епидемиолошких мјера.

Такмичари су се, како се наводи, припремали више од три мјесеца, а квиз је имао интересантну и доста обимну литературу са око 1.000 питања.

" На велико финале иду двије најбоље екипе, а побједника очекују вриједне награде”, навео је вјероучитељ Данијел Васић.

Циљ такмичења и и ове, као и прошле године када је тема била “Немањићи”, јесте едукативно повезивање Срба ради очувања традиције, вјере, писма и језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана